Guvernul vrea sa lanseze din noiembrie programul "Prima Masina", prin care isi propune sa sprijine achizitia de autoturisme noi cu credite bancare garantate de stat, si estimeaza ca proiectul va genera vanzarea a 20.000 de unitati anual.

"In primul rand dorim sa sprijinim achizitia de masini noi de catre tineri prin credite bancare garantate de stat, in al doilea rand sa stimulam achizitia de autoturisme noi mai sigure si mai putin poluante si, in al treilea rand, sa incercam sa dezvoltam cat mai mult productia locala de autoturisme cu multiple efecte pe industria orizontala", a declarat luni ministrul Economiei, Constantin Nita, intr-o conferinta organizata pentru prezentarea oficiala a programului, scrie MEDIAFAX.

Programul este destinat in principal tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care vor avea prioritate, dar si altor categorii de varsta, si vizeaza emiterea de garantii de stat pentru creditele contractate de beneficiari in vederea achizitiei de autoturisme noi. Garantia statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, diferenta fiind reprezentanta de autoturismul achizitionat.

Valoarea creditului va fi de maxim 50.000 de lei plus TVA, la care se adauga costul politei CASCO pentru primul an. Avansul minim solicitat de banci beneficiarului va fi intre 5% si 10% din valoarea creditului, iar costul total al finantarilor garantate de stat nu va depasi ROBOR la 3 luni plus o marja de 3%. Durata maxima a perioadei de creditate va fi de 84 de luni.

Autoritatile estimeaza ca prin acest program vor fi vandute 2.500-3.000 de masini pana la finele acestui an, respectiv 20.000 de unitati noi anual. Prevederile acestui program vor fi cuprinse intr-un proiect de act normativ care va fi analizat de guvern in aceasta saptamana, intr-o prima lectura.

Nita a aratat ca plafonul de garantii va fi stabilit de Ministerul de Finante impreuna cu Fondul de Garantare, iar pana in prezent patru banci si-au anuntat intentia de participare in cadrul proiectului. Ministrul Economiei a precizat, raspunzand unei intrebari, ca nu se intentioneaza cumularea acestui program cu programul "Rabla".

Citeste si:
Creditul de tip amanet auto - definiție, condiții și avantaje
Creditul de tip amanet auto -...

"Dupa parerea mea, ceea ce se intampla cu Rabla este o problema. Toate autoturismele vechi pe care le vedeti le tin cate un an, doi, dupa care vin cu ele la programul Rabla, ceea ce inseamna ca noi finantam de fapt, indirect, autoturismele vechi din alte state", a spus ministrul Economiei.

El a aratat ca rata lunara pentru o masina de 13.000 de euro achizitionata prin acest program s-ar plasa la 150 de euro. Pe de alta parte, Nita a precizat ca nu va fi posibila achizitia de masini prin acest program mai scumpe decat plafonul stabilit, la care clientul sa acopere diferenta.

Vanzarile de autoturisme vechi din Romania sunt de trei ori mai mari decat cele de masini noi, care inregistreaza un volum anual de 80.000 de unitati. Totodata, vanzarile de masini noi catre persoane fizice reprezinta aproximativ 20.000 de unitati, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei.

Citeste si:
Spătaru, despre redeschiderea unor mine: „Vom avea o strategie a...
Spătaru, despre redeschiderea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.