Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca accizele pentru anul 2015 vor fi, cu siguranta, mai mici, el aratand ca modul in care acestea se calculeaza este stabilit de Ministerul de Finante, care lucreaza in acest sens cu partenerii internationali.

"Se lucreaza la Ministerul de Finante impreuna cu partenerii nostri internationali, cu Comisia Europeana si o sa va anuntam. Cu siguranta vor fi accize mai mici. Atunci cand Ministerul de Finante vine cu o decizie, o sa va anuntam", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

Formula cu care va fi calculata valoarea accizelor anul viitor este inca in analiza la nivelul unui grup de lucru, a declarat miercuri ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, nedorind sa precizeze daca accizele vor mai fi calculate dupa cursul valutar redus anuntat de BCE, care permite un nivel mic de accizare.

Banca Centrala Europeana a anuntat un curs de referinta de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator al cursului, folosit de catre Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88% mai mic decat cel anuntat anul trecut, de 4,4485 lei/euro. Daca accizele vor fi calculate in continuare pe baza cursului anuntat de BCE, atunci nivelul acestora ar trebui sa fie mai mic incepand cu anul viitor.

Anul acesta, Guvernul a luat in considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decat cel din 2013 care trebuia folosit in mod normal, si a adaugat cea mai mare rata a inflatiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost platite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anuntat de BCE. Acum, intrebat ce se va intampla pentru anul viitor, ministrul Finantelor a evitat sa precizeze daca Guvernul se va mai raporta la cursul BCE, care ar permite un nivel scazut de accizare incepand cu anul viitor.

"Faptul ca acciza are mod de calcul cursul de la 1 octombrie nu inseamna ca ea intra in vigoare de la 1 octombrie. Avem un grup de lucru care analizeaza mai multe versiuni si, in momentul in care ei vor definitiva modul de calculare al accizei, daca va ramane in vigoare sau nu, vom anunta, dar ea intra in vigoare de la 1 ianuarie. Deci, noi trebuie sa avem aceasta formula definitivata cel tarziu pana in momentul in care vom face bugetul pe 2015", a spus Petrescu.

Citeste si:
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va fi...
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024...

Jurnalistii au incercat totusi sa afle daca metoda de calcul se va baza in continuare pe cursul anuntat miercuri de BCE, mai mic decat cel de la 1 octombrie 2013 si valabil pentru acest an, ceea ce ar inseamna ca accizele de anul viitor vor fi mai mici, sau i se "pare normal" sa fie folosit un curs artificial precum cel utilizat in acest an.

"Eu pot sa comentez pe masuri pe care le voi lua, pe care le-am luat, acesta este cursul accizei. Nu am nimic de comentat in momentul de fata referitor la cursul actual al accizei, decat ca lucram cu un grup de lucru si e posibil un alt mod de calculare sau poate sa ramana acelasi", a raspuns Petrescu.

Ministrul a mai fost intrebat de jurnalisti cum explica faptul ca nu se stie la aceasta data modul de calcul si cursul, avand in vedere faptul ca Guvernul se prezinta ca fiind unul "predictibil", dar si de aceasta data ministrul a evitat sa dea un raspuns transant. "Nu este adevarat. Repet, aceasta acciza, daca se schimba modul de calcul - nu am zis ca se schimba - ar intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015. Da, evident, trebuie sa avem o formula de calcul inainte de acea data, cu cat de mult timp inainte, pentru a avea o dezbatere publica normala. Faptul ca este legat de cursul de la 1 octombrie nu inseamna ca trebuie sa avem o metoda de calcul de la 1 octombrie", a spus Petrescu.

Citeste si:
Financial Times: BCE ar trebui sa construiasca punti de legatura cu...
Financial Times: BCE ar...

Totodata, ministrul Finantelor a lasat sa se inteleaga ca modul de calcul al accizei va fi pus in dezbatere publica.

"Pentru toate proiectele pe care le-am avut au fost puse pe site si au fost discutate cu mediul de afaceri si cu sindicatele", a mai spus Petrescu.

Banca Centrala Europeana a anuntat un curs de referinta de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie acest an, acest indicator, folosit in anii anteriori de catre Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88% mai mic decat cel anuntat anul trecut si utilizat in acest an, de 4,4485 lei/euro. Un curs mai scazut pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie decat cel actual a mai fost anuntat in 2011, la 4,3001 lei/euro, fiind utilizat pentru calcularea accizelor in 2012. Cursul de schimb utilizat in acest an, de 4,4485 lei/euro, este cu 1,6% mai mic fata de cel folosit in 2013, de 4,5223 lei/euro.

Citeste si:
Benzina și motorina s-au scumpit de Anul Nou 2023. Cât costă...
Benzina și motorina s-au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.