Persoanele care doresc sa cumpere locuinte prin programul Prima Casa au la dispozitie un buget total de 710 milioane lei, in urma realocarii banilor neutilizati la achizitia locuintelor ANL catre toate tipurile de case, fondurile fiind suficiente pana la sfarsitul anului pentru toate solicitarile.

Guvernul a realocat sumele neutilizate ca garantii in programul Prima Casa pentru achizitiile de locuinte construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel incat sa poata fi folosite pentru orice tip de locuinta in cadrul programului, pe fondul solicitarilor de suplimentare a banilor.

"Analizele facute pe baza actualului nivel al cererii si estimarile partenerilor nostri bancari ne indica faptul ca bugetul total neutilizat de circa 710 milioane lei, buget ce include si plafonul realocat, va fi suficient pentru aprobarea tuturor solicitarilor pana la sfarsitul anului 2014", se arata intr-un comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, scrie MEDIAFAX.

Fondul estimeaza ca numarul de solicitari depuse pentru Prima Casa va atinge maximul in perioada imediat urmatoare, dupa realocarea sumelor destinate initial locuintelor ANL, asigurand clientii ca nu vor fi intarzieri la procesarea cererilor, astfel incat garantiile sa fie acordate in termenul de maxim patru zile lucratoare de la data depunerii dosarelor complete si corect intocmite.

FNGCIMM a acordat in acest an circa 17.400 de garantii in cadrul programului guvernamental pentru credite de aproximativ 2,8 miliarde lei, valoarea finantarii medii fiind de 160.000 lei. Din plafonul alocat locuintelor ANL prin programul Prima Casa, de 500 milioane lei, a fost utilizat 1,7%, cu garantii acordate de 8,8 milioane lei in intervalul septembrie 2013-iunie 2014. Autoritatile au estimat, potrivit aceluiasi algoritm de calcul, ca pana la finalul anului ar mai fi acordate garantii de inca circa 5,2 milioane lei, ceea ce ar fi insemnat utilizarea a 14 milioane lei din cele 500 milioane lei.

Avand in vedere ca plafonul general aprobat in 2014 pentru garantiile Prima Casa (cu exceptia locuintelor ANL), de 1,2 miliarde lei, a fost epuizat la inceputul lunii iulie, iar bancile au cerut suplimentarea plafoanelor, Guvernul a decis sa realoce sumele neutilizate pentru achizitiile de locuinte ANL catre banci pentru a le folosi ca garantii generale in cadrul programului, inclusiv pentru imobilele ANL.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

Credite pe Programul Prima Casa, cu garantii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.