Statul a pierdut 57 de milioane de euro in ultimul an prin neincasarea de taxe si impozite deoarece peste 88.000 de clienti RCA si-au reparat autoturismele avariate in service-uri clandestine, sustine Asociatia Societatilor de Service Auto Independente.

"In timp ce statul roman a pierdut taxe si impozite in valoare de peste 57 de milioane de euro in ultimul an, prin acest mod de acordare a despagubirii, (...) societatile de asigurari care practica acest sistem au inregistrat «salvari de la plata daunei» in valoare de peste 68,7 milioane de euro/an", se arata intr-un comunicat al ASSAI, scrie MEDIAFAX.

Potrivit asociatiei, evaziunea fiscala din domeniul reparatiilor auto este un fenomen in crestere in ultimii doi ani si jumatate.

Mai multe societati de asigurari, cu o cota de piata importanta pe segmentul RCA, au decis sa achite aproximativ 35% din valoarea reala a costurilor de reparatie sub denumirea de "regie proprie". In realitate, sistemul presupune plata subevaluata a daunelor, achitata direct catre pagubitul RCA, potrivit ASSAI.

"In acest fel, jucatorii importanti din segmentul RCA isi «optimizeaza costurile de despagubire», subevaluand suma de despagubire si rezerva de dauna. Cu o suma de bani derizorie acordata sub titlul de «despagubire», pagubitii RCA ajung sa isi efectueze reparatiile auto in service-uri auto clandestine si neautorizate RAR si cu piese foarte ieftine din dezmembrari sau neomologate. In aceasta situatie, pagubitii RCA nu beneficiaza de documente fiscale, de garantia pieselor si a manoperei. Mult mai grav, prin modul neconform in care au fost reparate, acele autovehicule devin un adevarat pericol pe drumurile publice", a declarat presedintele ASSAI, Cristian Muntean.

ASSAI a sesizat in vara anului trecut Autoritatea de Supraveghere Financiara despre fenomenul despagubirilor RCA prin subevaluarea daunelor. Sase luni mai tarziu, ASF a confirmat, printr-o adresa transmisa ASSAI, ca aceasta practica este ilegala si a fost identificata in urma unui control la o societate de asigurari. Asociatia a sesizat premierul, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din cadrul Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei, Ministerul Finantelor Publice, Directia Generala Antifrauda Fiscala, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si ASF.

Citeste si:
Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023. Șoferii...
Tarifele RCA, plafonate la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.