Peste doua treimi dintre romani (70%) isi achita cu greu la timp facturile, rata deteriorandu-se pentru al doilea an consecutiv, astfel ca, alaturi de bulgari, sunt cel mai putin punctuali platitori din Europa, in conditiile in care media est-europeana este de 72%, iar cea europeana de 75%.

"Persoanele fizice au la dispozitie un termen de plata de 33 de zile, fata de 29 de zile in Europa de Est (cuprinde Rusia, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Romania, Grecia, Ungaria), in timp ce firmele pot achita facturile in 40 de zile, comparativ cu 42 de zile in regiune. Totodata, perioada de intarziere dupa data scadenta in cazul platilor intarziate este de 28 de zile, cu o zi mai mult decat in regiune, releva datele studiului "Comportamente de plata in tarile europene", realizat la comanda grupului financiar EOS, care activeaza in principal pe segmentul managementului creantelor, scrie MEDIAFAX.

La studiul efectuat de institutul de cercetare a pietei TNS Infratest au participat 2.600 de persoane cu functie de conducere din 12 tari europene. "In Romania avem tendinta de a face platile cu intarziere. Clientii din Romania platesc cu intarziere in proportie de 24%, mai putin decat in Bulgaria (25%), dar suntem peste tarile din Europa", a declarat marti intr-o conferinta de presa Georg Kovacs, director general al companiei EOS KSI Romania.

Comportamentul de plata al companiilor este determinat de problemele cu lichiditatile, neachitarea facturilor de catre clientii proprii si situatia economica actuala, iar cel al persoanelor fizice este influentat in principal de somaj.

"Societatile comerciale romanesti, in comparatie cu cele din Europa de Est, considera ca in urmatorii doi ani comportamentul de plata se va imbunatati, in special in sectorul companiilor. Societatile comerciale insele trebuie sa fie active in acest sens. Spre exemplu, ele ar putea reduce termenele de plata sau ar putea apela la furnizori externi de servicii pentru administrarea creantelor", a afirmat Kovacs.

Pe segmentul persoanelor fizice, 52% dintre respondenti apreciaza ca situatia privind platile se va imbunatati, fata de 34% in Europa de Est, iar pe segmentul companiilor ponderea se situeaza la 34%, similar cu asteptarile din regiune (33%).

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Ameliorarea situatiei economice actuale, precum si initiativele Guvernului ar putea contribui la imbunatatirea comportamentului de plata, considera reprezentantii firmelor. Pe de alta parte, rata creditelor neperformante (datorii care nu mai pot fi recuperate) s-a imbunatatit semnificativ, de la aproape 10% in 2012, la 5% in acest an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.