Ministerul Fondurilor Europene raspunde afirmatiilor presedintelui Traian Basescu privind utilizarea fondurilor europene pentru a reduce somajul in randul tinerilor, precizand ca schema de finantare a locurilor de munca pentru tineri este functionala in Romania de la 1 ianuarie 2014.

"Schema de finantare a locurilor de munca pentru tineri este functionala in Romania de la data de 1 ianuarie 2014. Masurile sunt finantate momentan din bugetul asigurarilor sociale si din bugetul de stat, sumele cheltuite urmand a fi decontate de Comisia Europeana dupa ce aproba Programul Operational Capital Uman 2014 - 2020. Deci, nu exista nicio intarziere in implementarea acestei scheme in Romania", se arata intr-un comunicat al MFE transmis, duminica, scrie MEDIAFAX.

Basescu: Banii pentru investitii se duc in POMENI electorale!

Ministerul Fondurilor Europene precizeaza ca a transmis Comisiei Europene versiunea oficiala a acestui program in data de 6 august si ca si alte state membre UE au optat sa finanteze din buget masurile aferente Initiativei Locuri de Munca pentru Tineri, urmand sa le deconteze ulterior din Fondul Social European deoarece nu au inca programele operationale aprobate de CE.

Schema se finanteaza prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020, program pentru care Ministerul Fondurilor Europene este autoritate de management, iar Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice este responsabil cu implementarea efectiva. Conform sursei citate, sume pentru tineri prevazute in Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020 sunt: Axa Prioritara 1 - 212 milioane de euro; Axa Prioritara 2 - aproximativ 362 milioane de euro.

Pe Axa prioritata 1, 106 milioane de euro sunt din Initiativa Locuri de Munca pentru Tineri (Youth Employment Initiative -YEI), pentru trei regiuni in care rata somajului la nivelul anului 2012 in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 16-24 ani este mai mare de 25%, respectiv Centru, Sud-Est si Sud-Muntenia. Alocarea financiara mentionata este aferenta anilor 2014-2015, platile efective pentru proiecte putandu-se realiza pana in anul 2018. La aceasta suma, Romania a alocat inca aproximativ 106 milioane de euro din fondurile europene care i-au fost alocate din Fondul Social European, precizeaza MFE.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Pe Axa Prioritara 2, avand in vedere importanta sustinerii tinerilor din perspectiva cresterii ratei de ocupare in randul acestui grup tinta, Romania a alocat alte aproximativ 362 milioane de euro pentru finantarea masurilor de sustinere a tinerilor in celelalte cinci regiuni (Bucuresti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia). Aceasta suma dedicata tinerilor poate fi decontata de Romania din FSE pana in 2023, se mai arata in comunicat.

"Ne propunem ca prin Axa Prioritara 2 sa continuam finantarea si pentru tinerii din cele trei regiuni care sunt finantate din Initiativa Locuri de Munca pentru Tineri dupa anul 2015 in cazul in care la nivelul UE nu se va decide prelungirea acesteia", precizeaza MFE.

Conform sursei citate, Programul Operational Capital Uman 2014 - 2020, transmis Comisiei Europene de catre Ministerul Fondurilor Europene in data de 6 august 2014, prevede masurile dedicate acestui grup tinta precum: masuri active de ocupare; imbunatatirea nivelului de educatie si competente; incurajarea participarii pe piata muncii; incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu; incurajarea mobilitatii fortei de munca; alte masuri pentru implementarea Garantiei pentru Tineret.

Citeste si:
Comună din România independentă energetic, facturi mai mici
Comună din România...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.