Vicepremierul moldovean Andrian Candu, totodata ministru al Economiei, a declarat miercuri ca Republica Moldova va putea primi gaz rusesc din Romania, in cazul in care Ucraina va bloca tranzitul lui, relateaza agentia rusa Itar-Tass, in pagina electronica.

Dupa ce gazoductul Iasi-Ungheni va fi dat in exploatare, Moscova si Bucurestiul ar putea ajunge la un acord privind livrarea de gaze rusesti din Romania, a declarat Candu.

"Acest fapt va consolida securitatea noastra energetica, daca tranzitul de gaze prin Ucraina va fi oprit", a adaugat el, mentionand ca acest subiect a fost discutat saptamana trecuta la Chisinau, in timpul vizitei vicepresedintelui Consiliului de Administratie al Gazprom, Valeri Golubev, scrie MEDIAFAX.

Potrivit Itar-Tass, Candu a subliniat ca proiectul privind conectarea sistemului de transport de gaze al Republicii Moldova la reteaua europeana prin Romania nu este indreptat impotriva Gazprom, ci are scopul de a diversifica sursele de energie ale Chisinaului.

Ministerul moldovean al Economiei a anuntat recent ca Uniunea Europeana a alocat suma suplimentara de zece milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iasi-Ungheni cu segmentul Ungheni-Chisinau, cu scopul asigurarii unei alternative de aprovizionare cu gaze naturale a capitalei, cel mai mare consumator din tara. Ministerului moldovean a adaugat ca aceasta plata suplimentara va fi efectuata in 2015.

Premierii roman Victor Ponta si moldovean Iurie Leanca au inaugurat pe 27 august, de Ziua Independentei Republicii Moldova, gazoductul Iasi-Ungheni, care va permite fostei republici sovietice sa-si reduca dependenta fata de livrariile de gaze naturale rusesti. Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta, care asigura legatura intre orasul romanesc Iasi si cel moldovean Ungheni, are o capacitate de 1,5 pana la doua miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Potrivit autoritatilor romane, conducta va livra initial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.

Republica Moldova consuma aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importa din Rusia. Regiunea separatista prorusa Transnistria, in care se afla concentrata cea mai mare parte a industriei moldovenesti, consuma la randul ei aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.