Uniunea Europeana a alocat zece milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iasi-Ungheni cu segmentul Ungheni-Chisinau, cu scopul asigurarii unei alternative de aprovizionare cu gaze naturale a capitalei, cel mai mare consumator din tara, anunta Ministerul Economiei.

Aceasta plata suplimentara va fi efectuata in 2015, precizeaza ministerul moldovean intr-un comunicat de presa postat pe site, scrie MEDIAFAX.

Premierii roman Victor Ponta si moldovean Iurie Leanca au inaugurat pe 27 august, de Ziua Independentei Republicii Moldova, gazoductul Iasi-Ungheni, care va permite fostei republici sovietice sa-si reduca dependenta fata de livrariile de gaze naturale rusesti.

Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta, care asigura legatura intre orasul romanesc Iasi si cel moldovean Ungheni, are o capacitate de 1,5 pana la doua miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Potrivit autoritatilor romane, conducta va livra initial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.

Republica Moldova consuma aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importa din Rusia. Regiunea separatista prorusa Transnistria, in care se afla concentrata cea mai mare parte a industriei moldovenesti, consuma la randul ei aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an. Gazoductul se opreste in prezent la Ungheni, un orasel cu aproximativ 35.000 de locuitori, iar un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, urmeaza sa fie construit pana la Chisinau, capitala moldoveana, in urmatorii doi-trei ani.

UE ofera sustinere financiara pentru reformarea intregului sector energetic al fostei republici sovietice.

Vicepremierul Andrian Candu, totodata ministu al Economiei, si seful Delegatiei UE la Chisinau Pirkka Tapiola urmeaza sa anunte miercuri, intr-o conferinta de presa, alocarea celei de a treia transe in cadrul "Programului Suport Bugetar pentru energie" al UE, destinat modernizarii sectorului energetic moldovean. Transferul la bugetul de stat al celei de a treia transe a programului, in valoare de 11,6 milioane de euro urmeaza sa aiba loc in aceasta toamna, precizeaza ministerul.

Prin intermediul acestui program, demarat in 2011, Comisia Europeana (CE) a alocat Republicii Moldova suma de 42,6 milioane de euro atat pentru diversificare energetica si conectarea la piata energetica UE, cat si pentru promovarea eficientei energetice si energiei regenerabile. Programul face parte dintre cele cinci operatiuni UE de sustinere financiara a Republicii Moldova, in valoare totala de peste 216 milioane de euro, in curs de implementare in diverse sectoare ale economiei moldovenesti.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.