Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Romania trebuie sa cheltuiasca, pana la sfarsitul anului, peste trei miliarde de dolari pentru investitii publice, el aratand ca aceste fonduri, care sunt acoperite de la buget, se cheltuiesc greu din motive procedural birocratice.

"Am mers pe o cale, altfel corecta, aceea de a scadea in fiecare an deficitul public, de a ne duce spre tintele europene de deficit structural. Cred insa ca in acest an am mers un pic prea repede pe aceasta cale. Dupa 7 luni din anul 2014, Romania are un deficit al bugetului public de 0,2% din PIB. In mod normal, pentru o economie puternica, consolidata, asta ar fi o veste buna. Pentru o economie ca cea romaneasca, care are nevoie de investitii, nu cred ca e o veste atat de buna", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

Ponta a precizat ca procentul de 2% din PIB pe care Romania trebuie sa il cheltuiasca in continuare ca investitii publice pana la sfarsitul acestui an inseamna enorm de mult, respectiv peste 3 miliarde de dolari, si ca acest capital investit in economie se va rasfrange asupra intregii dezvoltari a tarii.

Ponta a aratat, pe de alta parte, ca o preocupare deosebita a Guvernului, dar si a mediului de afaceri, trebuie sa fie indreptata spre cauzele pentru care investitiile publice, desi au acoperire bugetara, se fac atat de greu.

"E vorba de proceduri lungi, despre o boala romaneasca a contestarii: nu exista niciun fel de procedura care sa nu fie contestata. E vorba despre fuga de repsonsabilitate a celor care trebuie sa duca aceste proceduri la bun sfarsit si cred ca aici cu o colaboare stransa cu mediul de afaceri, cu Guvernele partenere, pentru a invata din experieta acestora, ne va ajuta sa folosim mai bine banii pe care ii avem pentru investitii si pe care nu ii cheltuim din motive procedural birocratice", a spus Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.