Compania americana Apple va lua masuri suplimentare de siguranta pentru protejarea conturilor online ale utilizatorilor sai dupa ce fotografii nud din conturile mai multor vedete au fost furate si publicate pe internet, a anuntat presedintele grupului, Tim Cook, potrivit AFP.

Cook a repetat, intr-un interviu pentru Wall Street Journal, ca nu au existat erori in sistemele de securitate ale Apple care sa permita spargerea conturilor. Seful gigantului IT american a spus ca fotografiile private ale vedetelor au fost publicate pe internet la sfarsitul saptamanii trecute pentru ca atacatorii informatici au raspuns corect la intrebarile de securitate si chiar au reusit sa ghiceasca parolele conturilor folosindu-se de tehnici de inselare a utilizatorilor care isi introduc voluntar datele de autentificare pe site-uri falsificate (phishing, n.r.). Potrivit lui Cook, numele de utilizatori si parolele furate nu au fost obtinute direct de pe serverele Apple, scrie MEDIAFAX.

Totodata, pentru a preintampina repetarea unor astfel de incidente, Apple va instala un sistem de avertizare a utilizatorilor prin e-mail si notificari ce le vor fi transmise ori de cate ori parolele vor fi schimbate si atunci cand vor exista tentative de transfer de date si documente salvate online, in cloud (pe un server la distanta, n.r.), pe un alt dispozitiv, fie el computer sau telefon, altul decat al utilizatorului.

Aceste masuri de securitate vor fi impuse si atunci cand un utilizator va incerca sa se autentifice pentru prima data in serviciul de stocare de date la distanta al Apple, iCloud. Pana in prezent, aceste alerte de securitate nu au fost trimise cand era vorba de date stocate pe un server la distanta. Noul sistem de siguranta va fi implementat in doua saptamani, potrivit Apple. Noile reguli vor permite utilizatorilor sa isi schimbe imediat parola pentru a prelua controlul conturilor, in cazul unei tentative de acces ilegal.

Cook a precizat ca Apple ar fi trebuit sa ia mai multe masuri pentru a isi avertiza utilizatorii conturilor iCloud privind riscurile de piratare si acces fara drept si pentru a-i determina sa foloseasca parole complexe. "Cand ma gandesc la ce s-a intamplat si la ce am fi putut face mai bine, ma gandesc la avertizari. Cred ca trebuie sa facem mai mult, nu este deloc o chestiune ce tine de inginerie", a spus Cook.

Citeste si:
Theo Rose, fotografii de colecție în a opta lună de sarcină: „Am...
Theo Rose, fotografii de...

Compania va creste numarul parametrilor de identificare necesari accesarii unui cont, cum este deja cazul altor servicii oferite de Apple, precum magazinul de muzica iTunes. "Vrem sa facem totul pentru a ne proteja utilizatorii, pentru ca si noi suntem socati de ce s-a intamplat", a declarat seful Apple.

Spargerea conturilor vedetelor vine in contextul in care Apple este asteptata sa prezinte, marti, o noua serie de produse, intr-un eveniment anual foarte mediatizat, organizat la Cupertino in California, unde este sediul central al companiei.

Fotografii a zeci de vedete americane au fost publicate ilegal pe internet, duminica, dupa ce conturile iCloud personale ale celebritatilor au fost accesate fraudulos, intr-unul dintre cele mai mari atacuri de acest tip din ultimii ani. Pozele au circulat deja pe internet, iar unele pareau a fi false, dar mai multe vedete si-au aratat indignarea si au amenintat cu actiuni in justitie. Printre celebritatile ale caror fotografii private au fost furate se numara Jennifer Lawrence, Rihanna, Avril Lavigne, Amber Heard, Scarlett Johansson, Wynona Ryder si Hayden Panettiere. Unele publicatii vorbesc si despre date personale ale unor vedete ca Hillary Duff, Jenny McCarthy, Kaley Cuoco, Kate Bosworth, Keke Palmer si Kim Kardashian.

Citeste si:
Răsturnare de situație! Afaceristul din Cluj și-ar fi înscenat...
Răsturnare de situație!...

Amploarea atacului informatic a fost relevata duminica dimineata, de utilizatorii forumului online 4chan, care a devenit cunoscut ca spatiu de discutii pentru piratii informatici ai grupului Anonymous si a fost criticat de multe ori pentru misoginismul promovat. Utilizatorii 4chan sunt cei care au publicat primii fotografiile furate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.