Ministrul rus al Energiei Alexander Novak a respins acuzatia Ucrainei ca Rusia ar intentiona sa blocheze tranzitul gazelor spre Europa, afirmand ca statul rus va face "maximum de eforturi" pentru a-si respecta obligatiile contractuale fata de importatorii europeni.

Novak a adaugat ca Rusia este deschisa unui dialog constructiv in domeniul energiei, inclusiv cu Ucraina. Oficialii rusi si cei ai Gazprom nu au fost disponibili pentru comentarii, dar o sursa a spus ca este mai probabil ca Ucraina sa inceapa sa foloseasca din gazele destinate UE, pentru a-si acoperi consumul, asa cum a mai facut in trecut, decat ca Rusia sa opreasca livrarile destinate Europei, scrie MEDIAFAX.

"Avem un plan B pentru cel mai prost scenariu. Dar nu ne asteptam sa avem nevoie sa il folosim", a spus comisarul pentru Energie Guenther Oettinger.

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat miercuri, intr-o sedinta de guvern, ca situatia energetica a Ucrainei este dificila, existand informatii ca Rusia vrea sa blocheze tranzitul gazelor chiar si catre statele UE.

"Situatia din sectorul ucrainean al energiei este dificila. Stim ca Rusia intentioneaza sa blocheze tranzitul gazelor chiar si catre statele Uniunii Europene, in aceasta iarna, iata de ce companiilor din UE li s-a cerut sa stocheze cat mai multe gaze posibil", a spus Iaseniuk, fara sa mentioneze de unde stie de planurile Rusiei.

Avertismentul a fost facut la mai putin de 24 de ore dupa o intalnire intre presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Petro Porosenko. Intalnirea dintre Putin si Porosenko, care a durat aproape doua ore, s-a desfasurat cu ocazia summitului regional de la Minsk, la care au fost prezenti Catherine Ashton, Inalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe, comisarul UE al Energiei, Gunther Oettinger, si comisarul UE al Comertului, Karel De Gucht. Discutiile s-au referit, in afara de necesitatea de incetare a violentelor din estul Ucrainei, la asigurarea livrarilor de gaze rusesti in perioada iernii.

Rusia a oprit in luna iunie livrarile de gaze destinate Ucrainei, din cauza unei dispute legate de pret, dar a continuat sa furnizeze gaze clientilor europeni. Este pentru a treia oara in ultimul deceniu cand Rusia a oprit livrarile de gaze catre Ucraina, din cauza neintelegerilor referitoare la pret. In 2006 si 2009 au fost sistate si livrarile catre Europa, dupa ce statul ucrainean a folosit o parte din acestea pentru consumul propriu, in perioada de iarna.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Furnizorii de electrictricitate si gaze din Europa si Ucraina s-au pregatit pentru o posibila oprire a livrarilor rusesti prin stocarea unei cantitati cat mai mari de gaze, profitand de cererea mica din primavara si vara. De asemenea, au avut loc imbunatatiri ale infrastructurii, astfel incat Ucraina sa poata primi o parte din necesarul de gaze din UE.

"Guvernul a stocat 15 miliarde de metri cubi de gaze si intentioneaza sa mareasca rezerva la 25 de miliarde de metri cubi", a spus Iateniuk.

Rezervele de gaze stocate ale Europei sunt in prezent cu 31,2% mai mari fata de cele de anul trecut, potrivit companiei de cercetare Energy Aspects, dar Ucraina va reusi pana la inceputul sezonului rece sa acumuleze rezerve de numai 52% din capacitate. In lipsa furnizorilor alternativi, analistii considera ca Ucraina si unele state din sud-estul Europei dependente de gazele rusesti vor avea mari probleme daca Rusia va intrerupe livrarile in timpul iernii.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.