Statele Unite felicita Romania si Republica Moldova pentru inaugurarea conductei de gaze naturale Iasi-Ungheni.

"Aceasta conducta de gaze naturale de 43 de kilometri va oferi Republicii Moldova beneficiile unei diversificari a livrarilor in sectorul energetic, un acces la piata competitiva a Europei si o crestere a securitatii energetice", a declarat Jenifer Psaki, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat.

Ea a adaugat ca Statele Unite sunt "angajate sa ajute (Republica) Moldova sa atinga aceste obiective prin programe care vor imbunatati mediul de reglementare si vor reduce consumul de energie", scrie MEDIAFAX.

Premierii roman Victor Ponta si moldovean Iurie Leanca au inaugurat miercuri, cu ocazia Zilei Independenei, un gazoduct care va permite fostei republici sovietice sa-si reduca dependenta fata de livrariile de gaze naturale rusesti.

"Multumita acestui gazoduct, Republica Moldova nu se va mai teme ca va fi privata de energie" de catre gigantul rus Gazprom, unicul furnizor pana in prezent, a declarat Ponta, citat de AFP, la o ceremonie la care a fost prezent si comisarul european insarcinat cu Energia Günther Oettinger.

Leanca a multumit Comisiei Europene, care a finantat o parte a proiectului, precizand ca primele livrari de gaze naturale sunt asteptate la 1 septembrie.

Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta care asigura legatura intre orasul romanesc Iasi si cel moldovean Ungheni, are o capacitate de 1,5 pana la doua miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Potrivit autoritatilor romane, conducta va livra initial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.Gazoductul se opreste in prezent la Ungheni, un orasel cu aproximativ 35.000 de locuitori, iar un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, urmeaza sa fie construit pana la Chisinau, capitala moldoveana, in urmatorii doi-trei ani.

Republica Moldova consuma aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importa din Rusia. Regiunea separatista prorusa Transnistria, in care se afla concentrata cea mai mare parte a industriei moldovenesti, consuma la randul ei aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an. Romania produce aproximativ 11 miliarde de metri cub de gaze naturale pe an si importa 2,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia. Consumul in Romania a scazut puternic in ultimii ani, pana la 12 miliarde de metri cubi in 2013, fata de 18 miliarde de metri cubi de gaze inainte de izbucnirea crizei economice.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.