Rusia a aprobat un ajutor financiar in valoare de 5 miliarde euro)pentru doua din cele mai mari banci cu capital de stat, care au fost afectate puternic in urma sanctiunilor economice.

VTB Bank, a doua mare banca a Rusiei, va primi o finantare de 214 miliarde de ruble, in timp ce Rosselkhozbank, o banca specializata in acordarea de imprumuturi pentru agricultura, va beneficia de un ajutor in valoare de 25 miliarde de ruble, conform unui decret guvernamental semnat luni. VTB Bank a raportat un profit net pentru primul semestru in scadere cu peste 80%, la 1,9 miliarde de ruble, scrie MEDIAFAX.

Statul rus detine aproape 61% din VTB Bank si 100% din Rosselkhozbank. Cele doua banci vor emite actiuni preferentiale catre Fondul National de Investitii, institutie care isi alimenteaza majoritatea capitalului, in valoare de 86,5 miliarde de dolari la finele lui iulie, cu fonduri din veniturile din activitatea petroliera.

Bancile rusesti se confrunta cu o lipsa severa de lichiditate dupa ce le-a fost blocat accesul la pietele financiar-bancare vest europene, in contextul conflictului ruso-ucrainian. De alftel, urmarile sanctiunilor economice se reflecta si in alte sectoare care depind de parteneriatul cu companii straine, inclusiv in agricultura.

Rusia a impus la randul ei un embargou asupra importurilor de produse alimentare din UE si SUA, iar autoritatile de la Moscova estimeaza ca sectorul agricol va avea nevoie de fonduri suplimentare de aproximativ 18 miliarde de dolari pentru a satiface cererea interna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.