Cele mai importante patronate din turism, ANAT si FPTR, sustin ca primarul din Navodari va distruge plaja din statiune daca va pune in practica proiectul care prevede constructia unei faleze si a unor blocuri si spatii comerciale, iar ANAT ii cere premierului Victor Ponta sa blocheze proiectul.

"Principala atractie a statiunii Navodari a fost si este plaja. Dupa Mamaia, e clar ca locul care se poate dezvolta cel mai mult pe litoral este Navodariul. Aici s-au facut investitii importante in ultimii 12 ani. In momentul in care am vazut documentele cu planurile primarului am fost in pragul unui stop cardiac", a declarant pentru MEDIAFAX Alin Burcea, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

El a explicat ca in urma cu cateva saptamani, mai multe persoane au inceput sa faca masuratori pe plaja din Navodari, afirmand ca lucreaza pentru primarie. Patronatele din turism s-au sesizat si au inceput sa faca cercetari, afland ca Primaria Navodari a depus un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care prevede construirea pe plaja a unei faleze lungi de sase kilometri si late de 16 metri, la 60 de metri de mare. Astfel, plaja va fi limitata la maxim 60 de metri latime, in conditiile in care este in vigoare o lege care prevede ca nu se poate construi la distanta mai mica de 150 de metri de mare, potrivit lui Alin Burcea.

"Sa ne imaginam ca pe plaja din Navodari, pe sase kilometri lungime, va aparea o alee de beton lata de 16 metri, in jurul careia vor aparea constructii, locuinte si chioscuri, toate in fata hotelurilor construite in ultimii zece ani. Evident ca daca se stia lucrul asta de acum zece ani, nu mai investea nimeni aici. Vreau sa atrag atentia ca o statiune construita in ultimul deceniu risca sa fie ingropata. Nu o sa vina nimeni sa stea printre balarii, cu constructii in fata. Este un apel pe care il fac primului ministru din partea ANAT, sa intervina cu Corpul de Control al Guvernului", a mai spus Burcea.

El a adaugat ca, in calitate de vicepresedinte al ANAT, face un apel la premier sa opreasca proiectul.

"Fac un apel ca aceasta nenorocire, acest jaf sa fie anulat. Este vorba de o afacere de sute de milioane de euro, daca vor incepe lucrarile de constructie pe plaja. E o nenorocire care trebuie stopata acum. Primarul Navodariului a depus la Consiliul Judetean Constanta o cerere pentru PUZ, care trebuie blocata urgent. In aceasta cerere este prevazuta faleza, dar si mai multe constructii, dintre care unele pe plaja, si am vazut acolo si blocuri de P+10. Or, sa te trezesti acum pe plaja cu un lant de blocuri de P+10, inseamna un jaf. Cred ca trebuie pornit un control adevarat si de catre DNA", a mai spus oficialul ANAT.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Contactat de MEDIAFAX, Nicolae Matei, primarul localitatii Navodari, a afirmat ca nu va renunta la ideea sa, ba mai mult, ia in calcul sa faca plangere penala pe numele celor care obstructioneaza proiectul.

"Investitorii se sperie ca o sa apara un fel de talcioc acolo, ca o sa vanda fiecare ce vrea, haine, porumb fiert etc. Nu va exista asa ceva. Va fi o zona de promenada de sase metri, nu vom face o strada pe malul marii, nu vom face tot felul de buticuri pe malul marii, este exclus asa ceva. Prioritate vor avea investitorii care sunt in zona adiacenta, care si-au facut ansambluri rezidentiale, care au hoteluri", a spus primarul Nicolae Matei.

El a completat ca vrea sa linisteasca investitorii seriosi si ii anunta ca faleza nu inseamna o banda de circulatie, ca nu pot circula masini pe malul marii, ci va fi o zona de promenada, care va aduce civilizatia in statiune.

Citeste si:
De ce va investi Ungaria 100 de milioane de euro în turismul din...
Ungaria va investi 100 de...

"Cei care si-au facut ansambluri rezidentiale vor avea exclusivitate in dreptul lor in ceea ce priveste comertul, traficul poate fi restrictionat in anumite ore, intervalul de timp cand lumea merge la plaja. Nu incalcam nicio norma, nu periclitam bunul mers al turismului in zona. Faleza va ridica turismul in Navodari, va da o nota de civilizatie, vom avea internet wireless, foisoare pentru salvamari, scuaruri de spatii verzi, bancute, lampadare de fonta. Avem proiectate bretele cu apa care sa alimenteze zonele de dusuri pe plaja", a mai spus primarul.

Nicolae Matei a afirmat ca proiectul este in valoare de aproximativ 60 de milioane de lei si va fi realizat cu fonduri europene.

Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si cel mai mare investitor in turism pe litoral, cu 4.000 de locuri de cazare, dintre care 2.000 construite in Navodari, afirma ca proiectul primarului nu este convenabil absolut deloc pentru cei care au investit in statiune, pentru ca multe dintre planurile de investitii au tinut cont de iesirea la mare si de plaja lata.

Citeste si:
Plaja din Eforie Sud și porțiunea Olimp-Mangalia vor fi extinse
Plaja din Eforie Sud și...

"In PUZ-ul depus de primarie se prevede construirea unei serii de cladiri si centre comerciale pe care noi nu le-am luat in calcul atunci cand am investit aici. Eu, daca as fi aflat ce se va intampla, n-as mai fi facut la Navodari acele investitii de 27 de milioane de euro in 2.000 de locuri de cazare. In plus, in conditiile astea, daca maine primesc o oferta de vanzare, plec imediat din Navodari", a declarat Murad pentru MEDIAFAX.

El a adaugat ca planuia sa mai construiasca in urmatorii ani inca 2.000 de locuri de cazare, dar renunta din cauza noii situatii create.

"Pana acum, pentru ce am facut, am colaborat ok cu primarul din Navodari, dar planurile generale pentru statiune trebuie sa fie facute prin consultare cu cei care au investit. Eu o sa renunt la investitii planuite de inca 20 de milioane de euro. Gasisem sursa de finantare. Valoarea unei investitii, cand are iesire la mare este una, pentru ca turistul tine cont ca plaja e foarte lata. Daca se ingusteaza plaja cu constructii si faleza, eu trebuie, ca cei 4.000 de turisti sa aiba loc pe plaja, sa ii duc la 2,5 kilometri distanta, si asta daca acolo va fi liber. Deci, noi, in loc sa protejam plaja si sa incercam sa o largim cat mai mult, o ingustam", a mai spus Murad.

Citeste si:
Taxă absurdă în Mamaia-Nord: 200 de lei pentru a sta pe cearceaf
Taxă absurdă în Mamaia-Nord:...

Potrivit hotelierului, turistii vin la mare in principal pentru plaja, iar investitorii si-ar dori ca zona sa fie pastrata asa cum este. Murad, care a deschis anul trecut un hotel de cinci stele in Navodari, a afirmat ca nu l-ar mai fi construit daca ar fi stiut despre planurile primarului.

"Ceea ce face primarul din Navodari arata foarte clar ca in Romania investitiile pe termen lung sunt riscante. Nu stii niciodata ce se va schimba. Eu, de exemplu, am adormit vecin cu Apele Romane si cu plaja si m-am trezit vecin cu Gheorghe si cu faleza. Faleza din Navodari va face ca statiunea sa concureze in cativa ani cu Eforie Nord. Cei care vin in Navodari sunt persoane cu bani, care cauta hoteluri noi, de 4 sau 5 stele. Nimeni nu vrea sa se plimbe aici pe o faleza unde sa gaseasca bazaruri turcesti cu porumb si floricele. Aici este nevoie de un alt gen de investitii, un port turistic, un cazinou, aqua land, cluburi etc.", a mai spus Murad.

In Navodari exista, potrivit Autoritatii Nationale pentru Turism, 8.720 de locuri de cazare.

Nicolae Matei este primar al orasului Navodari din anul 2008. De asemenea, el detine si functia de presedinte al PSD Navodari.

Primarul Nicolae Matei a fost condamnat in 8 aprilie, de Tribunalul Constanta, la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru dare de mita. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Constanta, urmatorul termen fiind stabilit in 18 septembrie.

Procurorii DNA il acuza pe primarul orasului Navodari ca, in perioada iunie - octombrie 2012, i-ar fi solicitat unui ofiter de politie judiciara cu functie de conducere, denuntator in cauza, sa-i ofere protectie in anchetele penale care-l vizau si sa intervina in aceste anchete, pe care Nicolae Matei le considera abuzive, nejustificate si motivate politic. In schimbul acestor interventii, in 25 octombrie 2012, edilul i-ar fi dat ofiterului de politie doua loturi de teren situate in Navodari, cu o valoare de piata de 46.160 de euro. Cele doua terenuri ar fi fost date prin intermediari, cu simularea unor vanzari consemnate in doua contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi platit 59.000 de lei, insa in realitate nu s-a achitat niciun ban. Unul dintre intermediari, Nicolae Valcu, este judecat pentru marturie mincinoasa si fals in declaratii, fiind acuzat ca a dat in fata notarului o declaratie in care a aratat ca a primit cei 59.000 de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.