Toti producatorii romani afectati de restrictiile impuse de Rusia vor fi eligibili pentru a beneficia de sprijin, chiar daca nu fac parte din asociatii, a declarat comisarul Dacian Ciolos, subliniind necesitatea orientarii spre alte piete, dar si normalizarea relatiilor cu Rusia.

In contextul masurilor de sprijinire a producatorilor europeni anuntate luni de CE, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a declarat ca ajutorul de 125 de milioane de euro va fi acordat producatorilor in functie de nevoi, in functie de cantitatile de legume si fructe retrase de pe piata. Comisarul european a precizat ca toti producatorii afectati de decizia Moscovei sunt eligibili pentru a primi ajutor, chiar daca nu fac parte din organizatii de profil, un aspect important pentru Romania, unde gradul de organizare al producatorilor este limitat.

"Astazi (n.red. - luni) am anuntat un pachet de masuri exceptionale de sprijin pentru producatorii de fructe si legume perisabile. Pentru multi producatori din tara, in special pentru cei din sectorul legumicol, producatorii de rosii, de castraveti, embargoul rusesc a creat o situatie dificila. Masurile anuntate astazi vin in sprijinul lor. Toti producatorii de legume si fructe afectati de restrictiile pe piata ruseasca vor fi eligibili pentru a beneficia de masuri de sprijinire a pietei, in cazul in care le considera necesare, indiferent daca fac sau nu parte din organizatii de producatori - un aspect deosebit de important pentru Romania, unde gradul de organizare al producatorilor de legume si fructe este foarte limitat", a declarat Ciolos, pentru MEDIAFAX.

Totodata, Dacian Ciolos a subliniat ca, din datele aflate la dispozitia CE, Romania va fi afectata, in mod direct, mai putin decat alte state europene de embargoul rus, dar a recunoscut ca pot aparea si efecte indirecte ca urmare a faptului ca in Romania ar putea ajunge un numar mai mare de produse europene care in mod normal erau exportate pe piata rusa.

"Exportul pe piata rusa reprezinta in jur de 10 procente din totalul exporturilor europene extracomunitare de produse agricole si agroalimentare. Unele sectoare si unele state membre sunt mai afectate decat altele. Spre exemplu, peste 60 de procente din exporturile agroalimentare din tarile baltice aveau aceasta destinatie, aproape 30 de procente din exporturile Poloniei, 20 la suta din exporturile Cehiei. Pentru alte state membre precum Germania, Olanda vorbim de cantitati si de valori ale exportului foarte mari. In cazul Romaniei, din datele pe care le avem la Comisia Europeana, procentul este mult mai mic, ceea ce inseamna ca Romania va fi afectata direct mult mai putin in comparatie cu alte state membre. In medie, in 2011-2013, Romania a exportat catre Federatia Rusa produse agricole si agroalimentare in valoare de 34 de milioane de euro, dintr-un total al exporturilor extracomunitare de aproape un miliard si jumatate de euro pe an. Aceasta inseamna ca numai 2,3% din exporturile agroalimentare romanesti au avut ca destinatie piata ruseasca. Pentru Romania, impactul economic direct al restrictiilor impuse de Rusia este limitat", a mai adaugat Ciolos.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Comisarul european pentru Agricultura a evidentiat faptul ca masurile de sprijin se vor aplica atat timp cat va fi nevoie de ele.

Pe de alta parte, Dacian Ciolos a declarat ca CE sprijina producatorii europeni, inclusiv romani, in vederea identificarii de piete noi, aceasta fiind o solutie pe termen mediu si lung, alaturi de normalizarea relatiilor cu Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.