Romania a inregistrat in primele cinci luni al doilea cel mai ridicat ritm de crestere a exporturilor din UE, iar la capitolul importuri a consemnat cel mai rapid avans in randul celor 28 de state din blocul comunitar, reiese din datele prezentate luni de Eurostat.

Astfel, exporturile Romaniei au crescut cu 8% si au ajuns la 21,3 miliarde de euro in perioada ianuarie-mai a acestui an, de la 19,7 miliarde de euro in acelasi interval din 2013. Un avans similar in ceea ce priveste exporturile au avut Polonia (8%) si Cehia (8%).

Croatia a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din UE, de 10%, exporturile acestei tari urcand in intervalul analizat de la 3,6 miliarde de euro la 3,9 miliarde de euro, scrie MEDIAFAX.

Germania, cel mai mare exportator din Europa, a vandut in interiorul si in afara UE marfuri in valoare de 465,2 miliarde de euro, cu 3% mai mult fata de primele cinci luni ale anului trecut. In schimb, alti mari exportatori, cum ar fi Olanda (209,1 miliarde de euro) si Franta (180,9 miliarde de euro) au inregistrat o scadere a exporturilor cu 2%.

De cealalta parte, importurile Romaniei au urcat cel mai mult din UE, cu 8%, de la 21,9 miliarde de euro la 23,6 miliarde de euro. Cehia, Irlanda si Polonia se afla imediat in spatele Romaniei, cu o crestere de 7% a importurilor.

Germania conduce si in clasamentul importatorilor europeni, cu o valoare a importurilor in primele cinci luni de 381,2 miliarde de euro, mai mari cu 3% fata de intervalul similar din 2013.

La nivelul UE, Germania a inregistrat cel mai mare excedent comercial, de 84 de miliarde de euro, fiind urmata de Olanda (25,2 miliarde de euro) si Irlanda si Italia (ambele cu cate 14,1 miliarde de euro). La polul opus, se afla Marea Britanie, cu un deficit comercial de 48,1 miliarde de euro, Franta (-30,4 miliarde de euro) si Spania (-10,1 miiarde de euro).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.