Iranul este dispus sa livreze gaze Europei prin gazoductul Nabucco, al carui proiect de constructie a esuat din lipsa de furnizori, un oficial din Ministerul Petrolului insarcinat cu afacerile internationale anuntand ca doua state europene si-au exprimat deja interesul in acest sens.

Un secretar de stat in Ministerul iranian al Petrolului, Ali Majedi, citat de Itar-Tass, a sugerat ca Iranul, tara care detine unele dintre cele mai mari rezerve de gaze la nivel mondial, ar putea sustine eforturile Europei de diversificare a furnizorilor de energie, prin acoperirea unei parti din necesar, relateaza Novinite.

El a adaugat ca autoritatile iraniene au discutat despre posibilele rute de aprovizionare, cu delegatii din doua state europene. Majedi a aratat ca exista o un numar mare de posibile rute de furnizare a gazelor iraniene in Europa, respectiv prin Turcia, Irak, Siria, Caucaz si Marea Neagra, insistand totusi ca cea mai buna ruta pentru o astfel de conducta de gaze este ca aceasta sa treaca prin Turcia.

Oficialul sustine ca realizarea gazoductului Nabucco ar fi inutila fara gazele iraniene, adaugand ca Turcia si-a exprimat deja interesul pentru exportul gazelor iraniene in Europa.

Actionarii Nabucco erau OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania). Consortiul format de aceste companii spera sa convinga consortiul Sah Deniz II, care dezvolta zacamantul urias de gaze naturale Sah Deniz, din Marea Caspica, sa selecteze Nabucco Vest, o varianta scurtata a proiectului initial, ca ruta de transport al gazelor spre Europa.

Proiectul Nabucco Vest viza transportarea gazelor azere catre Europa printr-un gazoduct care avea sa traverseze si teritoriul Romaniei, cu destinatie finala in Austria. Anul trecut, consortiul Sah Deniz II a ales insa o alta conducta, respectiv Trans-Adriatic Pipeline (TAP), cu destinatia in Italia, ca ruta de export catre Europa, astfel ca proiectul Nabucco a esuat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.