Guvernul a dat un aviz nefavorabil proiectului de lege privind infiintarea Fondului Special pentru Jurnalismul de Investigatie, prin care jurnalistii si persoanele care dezvaluie acte de coruptie vor primi 2% din prejudiciul recuperat.

Anuntul a fost facut de unul dintre initiatorii acestui proiect, deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru, conform MEDIAFAX.

"In timp ce premierul clameaza pe retele de socializare libertatea presei, guvernul respinge proiectul de lege ce sustine jurnalismul de investigatie (...) Adevarata «sustinere» fata de libertatea presei s-a vazut in urma cu cateva zile in sedinta de guvern. Guvernul «iubitor» de presa a sters pe jos cu jurnalismul de investigatie dand aviz negativ proiectului de lege ce are drept obiective combaterea coruptiei prin sprijinirea oricarui demers facut de jurnalisti in demascarea practicilor ce afecteaza bugetul statului", se spune in comunicatul remis de Tudor Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, proiectul de lege privind infiintarea Fondului Special pentru Jurnalismul de Investigatie prevede ca persoanele care aduc la cunostiinta publica prin utilizarea oricarui mediu de informare (publicatii, online, radio, televiziune) orice act de coruptie vor primi, dintr-un fond special pentru jurnalismul de investigatie, 2% din valoarea prejudiciului recuperat la bugetul de stat.

"Acest proiect de lege nu presupune cheltuieli bugetare si nici crearea de institutii speciale. El reprezinta un instrument de lupta impotriva coruptiei institutionalizate si permite limitarea presiunilor politicului in activitatea jurnalistica, prin sprijinul financiar acordat jurnalismului de investigatie. Prin respingerea acestui proiect guvernul prefera sa tina in lesa cainele de paza al democratiei pentru ca e greu de crezut ca un jurnalist prost platit si aflat in permanenta sub amenintarea pierderii locului de munca va mai avea resursele de a se aventura in anevoioasa lupta de dezvaluire a actelor de coruptie", se spune in comunicat.

Totodata, Tudor Ciuhodaru solicita "celor ce mai cred in libertatea de expresie" sa i se alature in acest demers de adoptare a proiectului de lege, "ce asigura functionarea unui jurnalism capabil sa se lupte cu coruptia si infractorii politici".

Citeste si:
Redacția Automarket a configurat trei versiuni Nissan X-Trail, în...
Redacția Automarket a...

Potrivit site-ului Guvernului, Executivul a dat un aviz nefavorabil la propunerea legislativa intitulata "Lege privind infiintarea Fondului Special pentru Jurnalismul de Investigatie", in data de 31 iulie.

Acest proiect de lege a fost initiat de deputatii PP-DD Tudor Ciuhodaru, Daniel Fenechiu si Adrian Nicolae Diaconu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.