Autoritatile romane competente in domeniu analizeaza decizia Rusiei de a interzice sau restrictiona importurile din state care au adoptat sanctiuni la adresa ei, a precizat MAE, subliniind ca Moscova nu se afla in pozitia de a "sanctiona" comunitatea internationala.

"In ceea ce priveste decizia Federatiei Ruse ca pe parcursul unui an sa fie interzise sau restrictionate operatiunile economice externe care presupun introducerea pe teritoriul Federatiei Ruse a anumitor produse agricole, materii prime si produse alimentare, provenind din state care au adoptat decizii de introducere de sanctiuni la adresa persoanelor juridice si/sau fizice ruse sau din state care s-au aliniat acestor decizii, Ministerul Afacerilor Externe subliniaza faptul ca aceasta se afla in analiza autoritatilor romane cu competente in domeniu", se arata in comunicatul MAE, scrie MEDIAFAX.

Ministerul precizeaza ca "masurile detaliate in Decretul Federatiei Ruse privesc produse care fac obiectul politicii agricole comune si politicii comerciale comune, de competenta exclusiva a UE, exercitata de Comisia Europeana, deci in afara competentei statelor membre".

"Consideram ca Federatia Rusa nu se afla in pozitia de a «sanctiona», la randul sau, comunitatea internationala care a adoptat masuri restrictive. Aceste masuri au fost luate tocmai din necesitatea de a determina Federatia Rusa sa renunte la actiunile sale ilegale si sa revina la calea dialogului constructiv", mai precizeaza MAE.

Rusia va interzice sau va limita timp de un an importurile de produse agroalimentare din tarile care au adoptat sanctiuni economice antiruse, anunta Kremlinul, citat de AFP.

"In scopul protejarii intereselor nationale ale Federatiei Ruse (...), am ordonat interzicerea sau limitarea timp de un an a importurilor anumitor tipuri de produse agricole, de materii prime si de produse alimentare provenind din tarile care au dispus sanctiuni economice contra Rusiei", a declarat, pe 6 august, presedintele rus, Vladimir Putin.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Decizia Rusiei a survenit dupa ce UE a decis trecerea la nivelul 3 de sanctiuni.

In ceea ce priveste Romania, Autoritatea federala sanitar veterinara din Rusia (Rosselhoznadzor) a anuntat, pe 6 august, ca interzice importul de bovine din Romania din cauza unui caz de boala vacii nebune. In replica, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a precizat ca Romania nu exporta bovine, carne de bovine si produse din carne de bovine in Federatia Rusa.

Autoritatea sanitar-veterinara rusa (Roselhoznadzor) a mai dispus, pe 1 iulie, interzicerea importurilor de bovine, carne de vita si produse derivate din Romania, din cauza "encefalopatiei spongiforme bovine" (boala vacii nebune), informa atunci agentia Itar-Tas.

Decizia Rusiei de a interzice majoritatea produselor alimentare din UE va afecta indirect producatorii romani, pentru ca exporturile din Europa s-ar putea redirectiona pe continent, inclusiv pe piata romaneasca, creand presiune asupra fermierilor, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

"Sanctiunile impotriva statelor UE afecteaza si Romania, chiar daca noi nu exportam foarte mult alimente pe piata rusa. In 2013, Romania a exportat in Rusia produse alimentare de 41 milioane de euro. Romania ar putea fi insa afectata, pentru ca o serie de alte tari din UE, care exportau masiv in Rusia, vor trebui sa-si gaseasca alta piata de desfacere si vor crea astfel presiune si asupra producatorilor romani, printr-o concurenta agresiva", a declarat Constantin.

La sfarsitul anului trecut, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu Federatia Rusa a atins aproape 5 miliarde de dolari, in crestere cu 12,7% fata de 2012, din care exportul a fost de 1,84 miliarde de dolari, cu 36,1% peste 2012, iar importul a fost de 3,15 miliarde de dolari, in urcare cu 2,5% comparativ cu 2012. Soldul balantei comerciale a fost de -1,3 miliarde de dolari, in scadere cu 24%, ceea ce plaseaza insa Rusia pe pozitia a saptea in topul statelor care au contribuit la deficitul comercial.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Potrivit datelor statistice, Rusia este al saptelea partener comercial al Romaniei (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franta, Turcia si Polonia), cu o pondere de 3,4% din total, al noualea partener la export, cu o pondere de 2,8%, si al saselea partener la import (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franta si Polonia), cu o pondere de 4,3%.

In comertul Romaniei cu tarile din afara spatiului UE, Rusia a fost al doilea partener comercial dupa Turcia, cu o pondere de 13,15%, cu exporturi reprezentand 9,18% din total (locul doi), dar importuri de 17,6% (prima pozitie dintre statele non-euro). Cu toate acestea deficitul comercial din relatia cu Rusia este al treilea ca marime pe non-UE, solduri negative mai mari inregistrandu-se in comertul cu Kazahstan si China.

In structura, vehiculele reprezinta principala grupa de marfuri exportate - 33,75%, urmate de masini, aparate si echipamente electrice -25,7%, produse ale industrie chimice - 12,4% , produse diverse (mobila) -5,08%, metale comune si articole din acestea – 4,85%, materiale plastice - 4,08%, lemn, carbune din lemn - 3,98% si produse ale regnului vegetal - 2,8%.

Citeste si:
Orban, discutii cu demisionarii din Pro Romania: "Ei sunt mai de dreap
Orban, discutii cu...

Intre companiile romanesti aflate in top exportatori in Rusia anul trecut se numara Automobile Dacia, Michelin, Kronospan, Egger, ArcelorMittal Galati, Pirelli Tyres Romania, Terapia, Lafarge Ciment Romania si Danfoss Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.