Veniturile Romtelecom au crescut cu 4,1% in primul semestru, de la 294,2 milioane de euro in urma cu un an la 306,4 milioane de euro, sustinute de cresterea puternica a traficului in retea si avansul puternic al incasarilor din proiecte de IT&C la scara larga.

Profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) a urcat cu 14,4% in primul semestru, la 81,9 milioane de euro, de la 71,6 milioane de euro in urma cu un an. In acelasi timp, profitul EBITDA pro-forma, care exclude costurile de restructurare, a crescut cu 12,1%, de la 74,4 milioane de euro la 83,4 milioane de euro, scrie MEDIAFAX.

"Nivelul profitului EBITDA pentru primul semestru din 2014 a fost afectat de introducerea neprevazuta a taxei pe constructiile speciale, care a avut un impact semnificativ asupra grupului de companii, din cauza faptului ca Romtelecom detine o infrastructura istorica bazata pe cupru si canalizatii", se arata intr-un comunicat comun al Romtelecom si Cosmote.

In trimestrul al doilea, veniturile Romtelecom au urcat cu 0,7%, la 149,7 milioane de euro, iar profitul EBITDA cu 31,6%, la 44,1 milioane de euro.

Profitul EBITDA pro-forma a avansat in acest interval cu 28,7%, la 44,9 milioane de euro.

"Romtelecom a inregistrat al treilea trimestru consecutiv de crestere a veniturilor, sustinuta in mare parte de majorarea semnificativa a incasarilor din proiecte de IT&C la scara larga si de cresterea traficului", se arata in comunicatul OTE.

Scaderea veniturilor din servicii de telefonie fixa catre clienti casnici a fost similara tendintelor din trimestrele anterioare, in timp ce veniturile mai mari din TV si Internet broadband au continuat sa compenseze partial declinul de pe segmentul de voce, potrivit companiei. Astfel, veniturile din servicii de voce au coborat cu 12% in trimestrul al doilea, in timp ce incasarile pe segmentul TV au urcat cu 4%. Alte rate relevante de crestere au fost inregistrate pentru solutii de sisteme (proiecte IT&C) (+52%), wholesale pentru serviciile aferente operatiunilor fixe (+10,8%) si din alte activitati care nu sunt specifice domeniului principal de activitate al companiei, precum proprietati imobiliare.

Citeste si:
Top 3 joburi part-time din care poți obține venituri peste medie
Top 3 joburi part-time din...

Numarul total al clientilor Romtelecom pe segmentul de telefonie fixa a scazut cu 4,1% in trimestrul al doilea, fata de intervalul similar din 2013, la 2,191 milioane, in timp ce baza de abonati la internet boardband a urcat cu 1,5%, la 1,244 milioane, iar numarul utilizatorilor serviciilor TV a avansat cu 6,8%, la 1,384 milioane.

Compania a continuat sa se concentreze pe furnizarea de pachete de servicii, ceea ce a dus la o crestere a ratei de penetrare a serviciilor de Internet din baza de servicii de voce de aproape 57%, iar cea a serviciilor de televiziune din baza de servicii de voce a inregistrat o penetrare de 63,2%. Numarul de abonamente era de 4,82 milioane in trimestrul al doilea, fiind stabil in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit cumunicatului Romtelecom si Cosmote.

Cheltuielile operationale ale Romtelecom, excluzand deprecierile, amortizarile si costul programelor de disponibilizari voluntare si restructurare, s-au cifrat la 119,8 milioane euro in trimestrul al doilea, in urcare cu 1% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut. Cresterea cheltuielilor reflecta in principal costuri mai mari legate de proiecte IT, majorarea traficului de interconectare si taxa pe infrastructura impusa de guvern de la inceputul acestui an, se mai arata in comunicatul OTE. Aceasta crestere a fost compensata in mare parte de reducerea cu 14% a cheltuielilor cu personalul, comparativ cu intervalul similar din 2013.

Citeste si:
Suma medie pe care românii o cheltuie anual pe cadouri
Suma medie pe care românii o...

OTE, parte a grupului Deutsche Telekom, este prezent in Romania prin Romtelecom, Cosmote si Germanos. Romtelecom si Cosmote Romania vor incheia in septembrie procesul de adoptare a brandului "T" al grupului german Deutsche Telekom, care detine 40% din OTE Group (Grecia), actionarul majoritar al celor doi operatori telecom locali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.