Autoritatile de la Bruxelles analizeaza desfiintarea troicii care supravegheaza mersul reformelor din Grecia, pentru a permite oficialilor de la Atena sa aplice propriul plan economic, in schimbul unei relaxari a serviciului datoriilor, au declarat oficiali europeni, transmite Kathimerini.

Discutiile, aflate in stadiu incipient, se vor intensifica in conditiile in care autoritatile elene si sustinatorii financiari din zona euro pregatesc un nou parcurs pentru Grecia, al carei program de sprijin financiar urmeaza sa se incheie in acest an. Desfiintarea troicii, formata din reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si ai FMI, ar putea fi elementul central al noului plan pentru Grecia, scrie MEDIAFAX.

Dupa ce Irlanda si Portugalia au incheiat programele de salvare in acest an, inspectorii UE si ai FMI mai sunt activi doar in Grecia si Cipru, iar numerosi analisti au anticipat ca Atena va solicia in continuare sprijin financiar.

Trecerea la un sistem de reforme contra unui program de relaxare a datoriilor, cu supraveghere mai putin stricta, ar putea tempera nemultumirea populatiei si ar favoriza guvernul in detrimentrul partidului de opozitie de extrema-dreapta Syriza, care conduce in sondaje si care a promis sa renunte la acordul international de sustinere financiara.

Alegerile generale din Grecia ar putea avea loc cel mai devreme anul viitor, iar un guvern condus de Syriza ar da batai de cap zonei euro.

Potrivit celei mai recente variante luate in calcul, troica ar putea fi inlocuita de un grup special de lucru din partea Comisiei Europene, care sa efectueze inspectii bianuale, in loc de o data la trei luni, cu conditia ca Grecia sa nu solicite noi fonduri. In schimb, guvernantii ar trebui sa se angajeze la un plan de reforma pe sase ani, in schimbul caruia Grecia ar beneficia de extinderea termenelor de rambursare a datoriilor, in loc de noi imprumuturi.

Totodata, Grecia ar putea beneficia de o linie de credit preventiva, iar daca aceasta ar fi accesata, atunci ar fi reluata supravegherea stricta, a spus un al doilea oficial european. Intre timp, FMI ar continua propriul program de sustinere a Greciei pana in 2016, continuand sa supravegheze activitatea guvernului.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Desfiintarea troicii ar marca sfarsitul modelului de aplicare a reformelor economice cu mana de fier, criticat in Grecia si Parlamentul European.

Evaluarea parcursului programului de salvare de catre troica va incepe cu discutii la Paris, in septembrie, dupa ce autoritatile de la Atena au argumentat ca verificarile de lunga durata in capitala elena au afectat moralul in tara. Esential este faptul ca noul program ar fi unul de crestere si creare de locuri de munca, in loc de un plan concentrat pe economii bugetare, si va fi redactat mai intai de autoritatile elene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.