Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis in sedinta de politica monetara de luni sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, si sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii la 16% pentru pasivele in valuta si la 12% pentru lei.

"In sedinta din 4 august 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,25% pe an de la 3,50% incepand cu data de 5 august 2014", se arata intr-un comunicat al bancii centrale, scrie MEDIAFAX.

Taierea de dobanda era asteptata de o parte dintre analisti, dupa ce nivelul acesteia a fost mentinut la sedinta de politica monetara din iulie la 3,5%, fiind diminuate atunci ratele RMO pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, si mentinute cele in lei la 12%.

Analistii estimau, potrivit opiniilor exprimate intr-un sondaj intern al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, ca banca centrala ar putea reduce dobanda cheie la 3,25% pana la finalul anului, jumatate dintre acestia fiind de parere ca scaderea ar putea fi decisa in sedinta CA din 4 august. Ei preconizeaza ca scaderea ar continua pe parcursul anului viitor astfel incat sa ajunga la un nivel de 3% la finele lui 2015.

De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a admis, dupa sedinta CA din iulie, ca banca centrala ar putea decide o noua reducere a dobanzii cheie, in masura in care traiectoria de scadere a inflatiei este una de durata.

"A fost bine pozitionata pana acum (rata dobanzii de politica monetara, situata la 3,5% -n.r.), suntem intr-un proces de considerare, ca sa nu zic de reconsiderare, sa vedem in ce masura traiectoria (inflatiei - n.r.) este una de durata", arata Isarescu.

Guvernatorul a punctat ca membrii CA vor tine cont la deciziile viitoare privind dobanda cheie de faptul ca dobanzile la depozite au ajuns real negative in multe tari, iar bancile locale se grabesc sa reduca dobanzile la economii, nu la credite, atunci cand BNR opereaza reduceri ale dobanzii de politica monetara.

"Traim intr-o perioada in care in multe tari are loc o represiune financiara, cel care economiseste este intr-un fel penalizat cu dobanzi real negative. Personal - si am vazut ca majoritatea membrilor CA, ca sa nu spun toti, impartasesc acest punct de vedere - nu vad deloc necesara, ca sa nu spun ca mi se pare neeficient sau chiar periculos, o alunecare in directia in care si Romania sa descurajeze economisirea. Este un punct de vedere foarte important in deciziile noastre viitoare, mai ales ca stim ca bancile, daca noi vom misca rata de politica monetara, primul lucru pe care il fac este sa reduca rata dobanzii la depozite, nu la credite", preciza seful BNR.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

In ceea ce priveste RMO in lei, analistii anticipeaza ca ar putea fi reduse la 10% pana la finele anului si la 8% pana la sfarsitul anului viitor, in timp ce ratele rezervelor minime in valuta s-ar mentine la 16% in acest an, pentru a cobori la 14% anul viitor, cel mai probabil in decembrie. Totodata, BNR mentine in comunicat formula de "gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.