Compania Candu Energy, parte a grupului canadian SNC-Lavalin, a incheiat un acord cu China Nuclear Power Engineering Company pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala nuclearelectrica din Cernavoda, operata de Nuclearelectrica.

Acordul a fost semnat joi, la Vancouver, potrivit unui comunicat al Candu Energy.

Nuclearelectrica are semnata o scrisoare de intentie pentru reactoarele nucleare 3 si 4 cu compania China General Nuclear Power Corporation. Scrisoarea este valabila pana la sfarsitul anului, transmite MEDIAFAX.

Ministrul Economiei, Constantin Nita, afirma, in 11 iunie, dupa o intalnire cu conducerea Industrial and Commercial Bank of China, ca partea romana a primit "semnale pozitive" in legatura cu finantarea celor doua reactoare.

Presa canadiana scrie ca Industrial and Commercial Bank of China a fost de acord, in luna iunie, sa acorde o finantare de 9 miliarde de dolari pentru proiectul de la Cernavoda.

Centrala din Cernavoda are doua reactoare nucleare functionale, dotate cu tehnologie canadiana Candu. Cele doua reactoare au fost puse in functiune in 1996 si 2007 si produc aproape 20% din necesarul de electricitate al Romaniei.

Construirea a doua noi reactoare ar presupune costuri evaluate la 6,4 miliarde de euro. Proiectul a inceput in 2006, cu parteneri europeni, care s-au retras din proiect invocand inclusiv implicarea Chinei in proiect, situatie considerata de unii investitori "incompatibila" cu evalurile initiale. In prezent, in proiect nu a ramas niciun partener privat.

Vicepremierul Liviu Dragnea spune, in 18 iunie, ca Guvernul este foarte aproape de a finaliza negocierile pentru investitia de la Cernavoda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.