Marian Sarbu a demisionat din functia de prim-vicepresedinte si membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara, dupa ce, la inceputul acestei luni, judecatorii Curtii Constitutionale au hotarat ca numirea acestuia este neconstitutionala.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara a luat act de demisia domnului Marian Sarbu din functia de prim-vicepresedinte si membru executiv al Consiliului ASF. Domnul Marian Sarbu a notificat Parlamentul Romaniei (conducerea Camerei Deputatilor si Senatului) in privinta demisiei incepand cu data de vineri, 18 iulie", se arata intr-un comunicat, scrie MEDIAFAX.

Sarbu a fost numit de Parlament in aceasta functie in data de 16 iunie. Anterior, el a fost membru neexecutiv in Consiliul ASF.

Ulterior, in data de 2 iulie, la sesizarea PDL, judecatorii Curtii Constitutionale au hotarat ca numirea lui Sarbu in functia de prim-vicepresedinte al ASF este neconstitutionala. In motivarea instantei se arata ca Sarbu nu are o experienta profesionala specifica acestei functii.

"Marian Sarbu nu are o experienta profesionala specifica in materie de minim noua ani. Curtea constata ca acesta nu intruneste conditia prevazuta de articolul 9 alin. (1) lit. a2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.93/2012 pentru numirea in functia de prim-vicepresedinte, membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara. Prin urmare, Hotararea Parlamentului nr.26/2014 este nelegala in ceea ce priveste aceasta numire", se arata in motivarea CC de la inceputul lunii iulie.

Potrivit ASF, presedintele institutiei, Misu Negritoiu, a constatat, printr-o decizie adoptata luni, incetarea mandatului de membru executiv si prim-vicepresedinte al ASF al lui Marian Sarbu incepand cu data de 18 iulie.

"Demisia domnului Marian Sarbu are in vedere Decizia Curtii Constitutionale 389 din 2 iulie 2014, publicata in Monitorul Oficial in data de 17 iulie 2014, referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului 26, din 16 iunie 2014, privind numirea prim-vicepresedintelui ASF", se mai spune in comunicatul ASF.

Anterior numirii lui Sarbu, functia de prim-vicepresedinte ASF a fost detinuta de Daniel Daianu, in prezent consilier in cadrul institutiei, post pe care il va ocupa pana la 30 septembrie.

De la 1 octombrie, Daianu va activa, pentru un mandat de 5 ani, in functia de membru neexecutiv in Consiliul de Administratie al BNR.

Citeste si:
Zeci de mii de polițe RCA expiră în câteva zile. Ce trebuie să facă...
Zeci de mii de polițe RCA...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.