Guvernatorul bancii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a cerut Ungariei sa tina cont de nevoile economiei atunci cand provoaca o noua runda de pierderi bancilor, intre care si divizii ale institutiilor financiare austriece.

Nowotny a mentionat Ungaria ca una dintre "zonele cu probleme" pentru bancile austriece, care sunt printre cele mai mari institutii financiare din fostul bloc comunist european.

"Expunerea majora" a bancilor, a Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si UniCredit Bank Austria, la Ungaria face ca aceasta tara sa fie o problema mai delicata decat Ucraina afectata de razboi. Problemele sunt motivate mai mult politic decat economic. Speram ca guvernul ungar va intelege ca este in interesul Ungariei sa aiba un sistem bancar solid", a afirmat Nowotny intr-un interviu acordat la Londra, transmite MEDIAFAX.

Bancile austriece vor purta mare parte din povara impusa de Parlamentul ungar prin aprobarea, saptamana trecuta, a unei legi care obliga institutiile financiare sa returneze clientilor costuri suportate de acestia legate de imprumuturi contractate incepand din 2004.

Masura face parte din eforturile premierului Viktor Orban de a impune bancilor care au acordat credite in valuta in ultimul deceniu sa suporte o parte din costuri. Rambursarea acestor imprumuturi a devenit dificila din cauza deprecierii forintului, din 2008, care a dus la cresterea ratelor.

Actiunile Erste Group, care anticipeaza ca noua lege din Ungaria ii va provoca costuri de 300 de milioane de euro, au intrerupt vineri declinul din ultimele sapte zile, avansand cu 3% la bursa din Viena. Banca a avertizat saptamana trecuta ca va inregistra pierderi record in acest an din cauza costurilor din Ungaria si a revizuirii in scadere a valorii activelor in Romania, provocand un declin de 23% al cotatiei actiunilor.

Raiffeisen a anticipat in aceasta saptamana ca noua lege din Ungaria ii va genera bancii costuri de pana la 160 de milioane de euro. Pierderile celor doua banci ar putea fi si mai mari daca planul autoritatilor ungare de a converti creditele in valuta in imprumuturi in forinti va provoca noi costuri.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Bank Austria, care in martie a redus valoarea activelor cu 2 miliarde de euro, la divizii est-europene, a anuntat joi ca inca nu poate estima costurile provocate de legea din Ungaria, anticipand totusi ca va obtine profit in aceasta tara.

Chiar si asa, Nowotny a spus ca expansiunea bancilor austriece in Europa de Est a fost benefica pe termen lung.

"Inca cred ca angajamentul bancilor austriece in Europa de Est este o poveste de succes. Pe parcursul acestor ani, bancile austriece, in ansamblul lor, au fost profitabile in Europa Centrala si de Est, ceea ce nu se poate spune despre alte parti ale lumii", a spus bancherul.

La inceputul acestei saptamani, banca centrala austriaca a afirmat intr-un raport ca bancile din Austria trebuie sa isi revizuiasca modelul de afaceri, dupa ce au fost nevoite sa foloseasca 44 de miliarde de euro, respectiv aproape doua treimi din profitul operational obtinut din 2008, pentru provizioane de credite neperformante.

Citeste si:
15 banci, amendate de ANPC cu peste 500.000 de lei
15 banci, amendate de ANPC cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.