Cel mai scump ceas din lume, o capodopera a ceasornicarilor elvetieni, supranumit "Supercomplication Henry Graves", estimat la 12 milioane de euro, va fi scos la vanzare intr-o licitatie care va fi organizata de casa Sotheby's pe 14 noiembrie, la Geneva.

Acest cronograf de buzunar, din aur, ce indeplineste 24 de functii, inclusiv un calendar infinit, fazele lunii, timpul sideral si indicatii orare pentru rasaritul si apusul Soarelui pentru orasul New York, a fost realizat exclusiv manual de compania Patek Philippe in anul 1933.

Comandat in 1925 de bancherul american Henry Graves, realizarea sa a necesitat trei ani de cercetari stiintifice si cinci ani pentru a fi asamblat. Expertii in domeniu considera ca acesta este "Graalul" ceasurilor din lumea intreaga.

A fost vandut pentru prima data la New York in 1999. Estimat pe atunci la o suma cuprinsa intre trei milioane si cinci milioane de dolari, a fost adjudecat cu 11 milioane de dolari, devenind cel mai scump ceas din lume vandut vreodata la licitatie. Acest record a ramas neegalat pana in prezent, precizeaza casa Sotheby's. Reaparitia lui pe piata coincide cu implinirea a 175 de ani de la infiintarea manufacturii elvetiene Patek Philippe.

"Supercomplication Henry Graves" a ramas vreme de 56 de ani ceasul capabil de operatiuni cu cel mai mare grad de complexitate din lume. In prezent, el este depasit din acest punct de vedere doar de operatiunile complicate realizate de masini si de computere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.