Bucurestiul se afla pe locul 159 in topul celor mai scumpe 211 orase din lume pentru expati, costul vietii din Capitala fiind mai mare anul acesta decat in 2013, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer.

Bucurestiul a urcat de pe pozitia 169 din 2013 pe 159 in 2014 ca urmare a cresterii costurilor de intretinere. Si Sofia si Belgradul inregistreaza o majorare a costurilor de trai, urcand de pe locurile 181 pe 172 si, respectiv, de pe 192 pe 184, insa raman in continuare mai ieftine decat Bucurestiul. Varsovia se alatura acestei tendinte si ajunge pe locul 142 in 2013 comparativ cu 150 in 2012.

"Evolutia costurilor de trai din fiecare oras este direct influentata de economia tarilor respective. Astfel, in Praga si in Budapesta, se observa o ieftinire a costului de viata, rezultat determinat de situatia economica din cele doua tari. Praga ajunge de pe 73 pe 92 in 2013, iar Budapesta de pe 130 pe 135", se mentioneaza intr-un comunicat, scrie MEDIAFAX.

Mercer Cost of Living este unul dintre cele mai cuprinzatoare studii de acest fel din lume si este creat pentru a ajuta companiile multinationale si guvernele sa determine nivelul de remuneratie pentru angajatii expati. New York este folosit drept referinta, astfel toate celelalte orase sunt comparate cu acesta. Miscarile valutare sunt masurate fata de dolarul american.

Studiul acopera 211 orase de pe cinci continente si masoara comparativ costurile a peste 200 de produse si servicii in fiecare dintre aceste localitati. Acestea includ si costuri aferente transportului, spatiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice si serviciilor de divertisment.

Doua orase din Africa ocupa primele locuri in topul celor mai costisitoare orase pentru expati desi, in mod normal, nu sunt vazute ca fiind orase bogate. Luanda (Angola) este cel mai scump oras din lume pentru al doilea an consecutiv, iar N’Djamena, Ciad, este urmatorul clasat. Orasele europene si asiatice continua sa domine in top 10. Hong Kong se claseaza pe locul 3, urmat de Singapore. Zurich a urcat 3 locuri fata de anul trecut, ocupand pozitia a 5-a, urmat de Geneva pe locul 6. Tokyo a pierdut 4 locuri, ajungand la pozitia a 7-a in clasament.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

"Clasificarea in cele mai multe regiuni a fost afectata de evenimentele recente petrecute in lume, inclusiv de rasturnarile economice si politice din diferite state, care au determinat fluctuatiile valutelor, costurile inflatiei pentru bunuri si servicii si volatilitatea preturilor chiriilor. In timp ce Luanda si N’Djamena sunt orase relativ ieftine, acestea sunt chiar costisitoare pentru expati din cauza bunurilor de import foarte scumpe, iar casele care indeplinesc cerintele acestora de siguranta si confort sunt foarte greu de gasit si, drept consecinta, costisitoare. Acesta este motivul pentru care unele orase din Africa sunt pozitionate sus in studiul nostru", a declarat Ed Hannibal, partner si global leader mobility practice al Mercer.

Alte orase pozitionate in top 10 sunt Berna, Moscova si Shanghai. Karachi (Pakistan), aflat pe pozitia 211, este cel mai ieftin oras din lume pentru expati, iar studiul Mercer arata ca Luanda este de trei ori mai costisitoare decat acesta.

Citeste si:
Eurovision 2022. EBU acuză că ne-am calificat prin fraudă
Eurovision 2022. EBU acuză că...

Fluctuatiile valutei si impactul inflatiei asupra bunurilor si serviciilor au influentat costurile programelor pentru expati, dar si clasamentul oraselor.

In top 10 se afla si 4 orase europene. Zurich (locul 5) este cel mai scump oras european din lista, urmat de Geneva (locul 6) si Berna (locul 8). Elvetia ramane astfel una dintre cele mai scumpe tari pentru expati, ca urmare a aprecierii francului elvetian fata de dolarul american.
Moscova (locul 9) si St. Petersburg (locul 35) au pierdut 7 si, respectiv, 12 pozitii din cauza deprecierii dramatice a rublei fata de dolarul american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.