Preturile de consum au scazut cu 0,3% in luna iunie, iar inflatia anuala a coborat la 0,66%, un nou minim istoric dupa cel din mai, pe fondul ieftinirii alimentelor cu 0,7% si a tarifelor la servicii cu 0,2%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Inflatia anuala a coborat astfel de la 0,94% in mai, in aprilie fiind atins cel mai ridicat nivel din acest an, de 1,21%, pe fondul bazei foarte reduse din luna aprilie 2013, cand preturile de consum au urcat cu doar 0,11%.

"Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (iulie 2013 - iunie 2014) fata de precedentele 12 luni (iulie 2012 - iunie 2013), determinata pe baza IPC este 1,7%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,5%", se arata intr-un comunicat transmis joi de Institutul National de Statistica, transmite MEDIAFAX.

Preturile marfurilor alimentare au scazut in iunie cu 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,2%, in timp marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,1%.
Cele mai importante scaderi de preturi au fost inregistrate in iunie la cartofi (-9,5%), legume si conserve (-5,5%), oua (-3,9%), zahar (-2,7%), citrice si alte fructe meridionale (2,5%).

Cele mai mari scumpiri s-au consemnat la miere de albine (1%), fasole boabe si alte leguminoase (0,6%), fructe proaspete (0,4%) si incaltaminte (0,2%).

BNR a revizuit in luna mai prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,5% la 3,3%, sub limita superioara a intervalului de variatie de 2,5% plus minus un punct procentual. Pe de alta parte, multi analisti anticipeaza ratarea tintei de inflatie sau incadrarea la limita.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca banca centrala nu are certitudinea ca rata anuala a inflatiei va ramane la acelasi nivel pe tot anul si in 2015, analizand inca posibilitatea de reducere a prognozei.

"Publicul, pietele cred din ce in ce mai mult ca Romania a ajuns in situatia unei inflatii scazute, deci nu suntem siguri ca aceasta traiectorie, care este sensibil imbunatatita fata de traiectoria de la inceputul anului, este una de durata, adica nu se termina in partea a doua a anului, se duce si in 2015. Algoritmul BNR este ca rata de politica monetara sa tinteasca inflatia pe termen mediu, acesta este obiectivul nostru. Ne uitam, bineinteles, ca a ajuns la 0,9% in mai (rata anuala a inflatiei - n.r.) si e posibil sa scada chiar mai mult inflatia medie pe 12 luni, dar ne uitam la traiectoria peste 12-14 luni, aceea ne intereseaza mai mult", a spus Isarescu.

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

El a precizat ca, BNR lucrand cu prognoze pe doi ani, tendintele inca nu sunt consolidate pentru a doua parte a anului si anul viitor, putand aparea volatilitati.

"Nu avem certitudinea ca aceasta traiectorie este ireversibil mai joasa. Pot sa apara volatilitati, pentru ca o buna parte din aceasta evolutie vine din preturile volatile, s-ar putea ca la anul sa avem alta perspectiva si atunci ne trebuie mult mai multe elemente ca sa spunem ca traiectorie este consolidata si in baza ei luam o decizie de politica monetara", a explicat guvernatorul BNR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.