Business 1 Iulie 2014 16:24
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, iar pentru cele in lei au ramas la 12%.

"In sedinta din 1 iulie 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat (...) reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 16% de la 18% incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2014, concomitent cu mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la nivelul de 12%", se arata intr-un comunicat transmis de BNR, scrie MEDIAFAX.

Dupa sedinta de marti, banca centrala a pastrat formula de "gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar".

BCE a redus, la inceputul lunii iunie, dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care taxeaza banii pastrati de banci in conturi BCE.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent ca institutia va mentine dobanzile la un nivel scazut cel putin pana la sfarsitul anului 2016.
In aceste conditii, BNR se asteapta la o crestere semnificativa a fluxurilor de capital catre Romania, care s-au resimtit deja in ultima perioada pe piata valutara, unde dealerii sustin ca banca centrala intervine frecvent pentru a contracara aprecierea leului.

"Daca inflatia isi mentine trendul in urmatoarele luni, in toamna va fi reluata taierea dobanzii de politica monetara. Nu sunt ratiuni pentru o dobanda de 3,5%, daca inflatia la final de an se duce sub 3%, poate chiar 2,5%. Cu datele din prezent, prognoza de 3,3% pentru finalul anului deja nu mai este valabila", au precizat sursele citate.

BNR a operat ultima reducere a dobanzii in luna februarie, de la 3,75% la 3,5%, atingand un minim istoric. Ciclul de relaxare a dobanzii cheie a inceput in iulie 2013, cand dobanda de politica monetara se situa la nivelul de 5,25%, si a inclus sase trepte de diminuare a indicatorului.

Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

Totodata, banca centrala a redus la inceputul lunii ianuarie ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%, eliberand astfel lichiditati in piata de patru miliarde lei si 500 milioane euro pentru stimularea creditarii si sprijinirea bancilor de a-si reduce datoriile pe care le au la finantatorii externi.

In decembrie 2013, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca, pentru sustinerea creditarii, banca centrala este pregatita sa reduca rezervele minime obligatorii in 2014, care insumeaza circa 6 miliarde de euro la valuta si 3-4 miliarde de euro la lei, chiar daca in piata monetara se inregistreaza un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro.

BNR are o tinta stabila pentru infatia anuala de 2,5% plus/minus un punct procentual, iar cea mai recenta prognoza a bancii centrale indica un nivel de 3,3%. Rata anuala a inflatiei s-a situaut in luna mai la minimul istoric de 0,94% (mai 2014/mai 2013).

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.