Electrica a atras 1,95 miliarde lei (444,3 milioane euro) prin oferta publica initiala derulata in perioada 16-25 iunie, pretul final rezultat din operatiune fiind de 11 lei pe actiune, adica pretul minim stabilit prin prospect.

"Au fost indeplinite conditiile de inchidere cu succes a Ofertei. Pretul Final de Oferta pentru Transa Investitorilor Institutionali este de 11 RON/actiune. Pretul de Oferta pentru Transa Investitorilor Mici este: 11 RON/actiune pentru maximum 1.000 de actiuni subscrise cumulativ de fiecare investitor pentru care primesc alocare garantata; 10,45 RON/actiune pentru actiunile subscrise de fiecare investitor in primele 5 zile lucratoare ale Perioadei Ofertei si pentru care nu primesc alocare garantata; 11 RON/actiune pentru actiunile subscrise de fiecare investitor in ultimele trei zile lucratoare ale Perioadei Ofertei si pentru care nu primesc alocare garantata. Pretul Ofertei pentru Transa Investitorilor Mari este de 11 RON/actiune", se arata intr-un anunt publicat vineri pe Bursa de catre Raiffeisen Bank, managerul sindicatului de intermediari ai ofertei publice initiale a Electrica, scrie MEDIAFAX.

Numarul final de actiuni oferit pentru transele investitorilor de retail - atat mici, cat si mari - este de 37,209 milioane de titluri, se mai arata in anunt. Astfel, investitorii de retail au obtinut 20,99% din volumul total de actiuni scoase la vanzare in cadrul ofertei, de 177,188 milioane, fata de procentajul de 15% alocat initial in prospect.

Intervalul de pret stabilit in prospectul ofertei Electrica a fost de 11 - 13,5 lei/actiune. La pretul maxim de 13,5 lei/actiune, suma atrasa de la investitorii privati ar fi fost de aproximativ 2,384 miliarde lei (543,3 milioane euro).

Oferta publica initiala a Electrica a fost intermediata de Raiffeisen Bank SA, Citigroup Global Markets Limited, Societe Generale, BRD si Swiss Capital.

"Electrica, lider in distributia si furnizarea de energie electrica pe piata din Romania, a obtinut aproximativ 1,95 miliarde lei din oferta publica initiala ("IPO") constand intr-o oferta de actiuni si certificate globale de depozit (GDR) si admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti si a GDR-urilor pe Bursa de Valori de la Londra. IPO-ul Electrica este un succes in cadrul competitiv al pietei europene de IPO cu 22 de listari in desfasurare, dintre care unele au esuat, precum si in contextul tensiunilor geopolitice din zona", se arata intr-un comunicat transmis vineri de companie.

Citeste si:
Prețuri noua Honda e:Ny1 în România: electrica, start de la 51.500...
Prețuri noua Honda e:Ny1 în...

Sindicatul de intermediere anticipeaza ca admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa din Bucuresti si a GDR-urilor pe Bursa din Londra va avea loc in sau in jurul datei de 4 iulie, 2014, se mai spune in comunicat.

Pentru GDR-urile vandute in oferta, pretul final a fost stabilit la 13,66 dolari/GDR.

La pretul final din oferta, capitalizarea bursiera a Electrica este de 3,81 miliarde lei.

Oferta publica initiala a Electrica a constat in vanzarea a 177,188 milioane de actiuni noi, reprezentand 105% din numarul total de actiuni existente ale companiei anterior operatiunii. Statul va transfera astfel catre investitori privati un pachet reprezentand 51% din actiunile Electrica.

"Acesta este cel mai mare IPO de pana acum din Romania, iar fondurile-record obtinute din listare vor fi folosite pentru investitii. Credem ca atragerea de investitori privati prin listarea liderului in distributia si furnizarea de electricitate de pe piata romaneasca va contribui la cresterea transparentei si a eficientei Electrica, avand un impact pozitiv, atat asupra profitabilitatii acesteia, cat si asupra pretului si calitatii serviciilor prestate utilizatorilor si consumatorilor finali", a declarat, in comunicatul Electrica, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Citeste si:
Corina Cretu va candida la alegerile europarlamentare: Am o singura...
Corina Cretu va candida la...

La randul sau, directorul Directiei Generale de Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie, Gabriel Dumitrascu, a afirmat ca Electrica genereaza o mare parte a profiturilor din exploatare din sectorul de distributie a electricitatii, ceea ce permite actionarilor sa aiba acces la profituri si distribuiri de dividende previzibile.

"Credem ca actiunea Electrica isi va pastra atractivitatea in timp datorita acestei stabilitati", a completat Dumitrascu.

Directorul general al Electrica, Ioan Rosca, s-a declarat multumit ca privatizarea companiei a atras un interes ridicat din partea investitorilor.

"Suntem multumiti ca privatizarea companiei printr-o oferta publica initiala de o asemenea dimensiune a generat un interes ridicat atat din partea investitorilor de retail, cat si a celor institutionali. Ne vom concentra in continuare pe crearea de valoare pentru toti actionarii companiei, prin investirea fondurilor obtinute din listare printre altele in reteaua de distributie, unde putem beneficia de un randament favorabil pentru aceste tipuri de investitii din partea autoritatii de reglementare", a spus Rosca.

Citeste si:
O companie din SUA, interesata de privatizarea Complexului...
O companie din SUA,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.