CFR Marfa va disponibiliza probabil 2.500 de angajati, a declarat premierul Victor Ponta, care a sustinut ca acesta este pretul pentru faptul ca Guvernul a fost "sabotat" anul trecut in incercarea de a rezolva problemele companiei.

"Anul trecut am fost sabotati si nu am putut sa rezolvam problema CFR Marfa, acum probabil 2.500 de oameni o sa-si piarda locul de munca, dar asta e pretul pentru sabotajele pe care le-am tot suferit anul trecut", a spus Ponta in sedinta de guvern, intr-o discutie cu noul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, scrie MEDIAFAX.

In luna iunie a anului trecut, compania GFR, controlata de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat castigatoare in procesul de privatizare a companiei feroviare, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni. Tranzactia nu a fost finalizata insa pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra operatiunii.

Privatizarea CFR Marfa a reprezentat atunci un subiect de disputa intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, seful Guvernului cerand ca vanzarea companiei sa fie reavizata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, condus de Basescu, iar presedintele cerand ca Ponta sa isi asume raspunderea pentru privatizare.

In urma cu doua saptamani, ministrul Transporturilor de atunci, Dan Sova, a anuntat ca CFR Marfa va incepe concedierea a peste 2.000 de oameni, din cauza situatiei financiare nefavorabile, in lipsa acestei masuri transportatorul feroviar riscand sa ramana fara fond de salarii din august.

"Cifra concedierilor la CFR Marfa a fost stabilita in noiembrie anul trecut la 2.500 de oameni, trebuia facuta din februarie. Nu s-a facut. (...) Din pacate, fara aceste concedieri in luna august - si asa sunt probleme cu fondul de salarii - ramanem fara fond de salarii. Deci este o problema foarte mare si trebuie rezolvata foarte rapid", a spus ministrul, raspunzand unei intrebari.

Citeste si:
Ciolacu: "Cine are bani traieste, cine n-are, moare!"
Ciolacu: "Privatizarea...

El a precizat ca numarul celor disponibilizati va fi mai mic de 2.500, in contextul in care aproximativ 200 au iesit intre timp la pensie, iar cei care vor pleca vor beneficia de salarii compensatorii, pana la 24 de luni, banii aflandu-se la Ministerul Muncii. Sova a precizat ca s-a incercat gasirea unor solutii de concediere in doua etape sau concedierea unui numar mai mic de persoane, insa in urma discutiilor cu Fondul Monetar International si analiza exacta a cifrelor propunerile nu s-au putut concretiza.

Activitatea CFR Marfa "se pierde" daca numarul de concedieri va depasi 1.480 de persoane, deoarece compania nu va mai avea "cine sa duca mai departe contractele", a declarat, atunci, pentru MEDIAFAX, presedintele Federatiei Miscare Comercial, Gheorghe Fratica.

Liderul sindical a declarat ca nu stie despre concedierile anuntate joi de ministrul Sova, pentru ca sindicatele au stabilit, impreuna cu acesta, ca nu pot pleca de la CFR Marfa mai mult de 1.480 de persoane, astfel incat activitatea companiei sa nu fie afectata.

Citeste si:
Cum să încurajezi creativitatea la locul de muncă
Cum să încurajezi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.