Preturile bunurilor de consum si serviciilor din Romania reprezinta 57% din media Uniunii Europene (UE), dar romanii platesc peste medie pentru electronice si aproape de acest nivel pentru haine si mijloace personale de transport - autovehicule, motociclete si biciclete.

In UE, doar Bulgaria are preturi mai mici, reprezentand 48% din medie, cu aproape 10 puncte sub Romania, potrivit unui raport al Eurostat, biroul de statistica al UE.

Preturile la bunuri de consum si servicii au inregistrat diferente mari in randul statelor membre pe parcursul anului 2013. Danemarca are cele mai mari preturi - de 140% din medie, urmata de Suedia - cu 130%, Luxemburg si Finlanda - ambele cu 123%.

Peste media UE se situeaza si Irlanda - cu 118%, Marea Britanie - cu 114%, Olanda - cu 110%, Belgia si Franta - ambele cu 109%, Austria - cu 107%, Italia - 103% si Germania - 102%.

Preturi sub nivelul UE au fost raportate si de Spania - cu 95% din medie, Grecia - 89%, Cipru si Portugalia - ambele 86%, Slovenia - 83%, Estonia si Malta - ambele 80%, Cehia, Letonia si Slovacia, toate trei cu 71%, Croatia - 68%, Lituania - 65%, precum si Ungaria - 60%, Polonia si Romania - ambele cu 57% si Bulgaria - cu 48%.

Anul trecut, indicele preturilor din Romania, calculat folosind date din 2012, se situa tot la 57% din media europeana, in timp ce in Polonia reprezenta 58%, iar in Bulgaria 49%.

Preturile electronicelor de pe piata romaneasca se afla, potrivit datelor pentru 2013, la 101% din media europeana, depasind tari precum Germania si Luxemburg - 94%, Austria - 95%, precum si Spania, Italia si Portugalia - 99%.

In privinta hainelor, Romania se afla la acelasi nivel cu Spania, de 87%. Doar in Bulgaria - 82% si Ungaria - 75%, preturile sunt mai mici decat in Romania. Romanii platesc preturi reprezentand 87% din medie si pentru mijloace personale de transport - autovehicule, motociclete si biciclete, la acelasi nivel fiind si Estonia. Costuri mai mici pentru astfel de achizitii au Ungaria - 86%, Polonia si Bulgaria - ambele 85%, Slovacia - 84% si Cehia - 81%.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Preturile la bauturi alcoolice si tutun din Romania, reprezentand 74% din media UE, sunt de asemenea printre cele mai scazute din Europa. Bulgaria - 59%, precum si Lituania si Polonia - ambele cu 73%, au preturi mai mici decat Romania la aceste produse.

Romanii platesc 69% din media europeana pentru alimente si bauturi nealcoolice, acelasi nivel de preturi inregistrat si in Bulgaria. Doar Polonia - cu 62%, are preturi mai mici decat Romania.

Romania are preturi scazute la serviciile oferite de hoteluri si restaurante, reprezentand 52% din media UE. Singura tara in care costurile acestor servicii sunt mai mici este Bulgaria - cu 47%.

Potrivit Eurostat, PIB per capital la paritatea puterii de cumparare s-a situat anul trecut in Romania la 54% din media UE, singura tara cu un nivel mai redus fiind Bulgaria, cu 47%.

Raportul Eurostat se bazeaza pe un sondaj al preturilor in care au fost verificate peste 2.400 de bunuri si servicii. Indicele preturilor de consum se refera la consumul final al gospodariilor, inclusiv pentru chirii si locuinte, dar exclude costul achizitiei acestora.

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.