Grupul gazifer ucrainean Naftogaz a anuntat luni ca a sesizat Curtea de Arbitraj de la Stockholm, contestand pretul gazelor naturale stabilit de catre Rusia si reclamand facturarea nejustificata a sumei de sase miliarde de dolari de catre gigantul rus Gazprom, relateaza AFP.

Aceasta actiune in justitie vizeaza recuperarea unor sume "facturate excesiv la gaze naturale" incepand din 2010, estimate la un total de sase miliarde de dolari (4,4 miliarde de euro), a anuntat Naftogaz intr-un comunicat, precizand ca cere Curtii sa stabileasca "un pret just" pentru viitoarele livrari de gaze naturale rusesti.

Anuntul a fost facut la cateva ore dupa decizia Gazprom de a intrerupe furnizarea gazelor naturale catre Ucraina, in lipsa unui acord in vederea achitarii acestei datorii ucrainene care atinge in total 4,5 miliarde de dolari, scrie MEDIAFAX.

Gazprom a anuntat luni ca a sesizat aceeasi Curte cu privire la datoria Ucrainei.

Negocieri de ultim moment - cu o mediere europeana, care au avut loc duminica seara la Kiev si menite sa conduca la un acord - au esuat, amenintand tranzitul aprovizonarii cu gaze naturale a Europei. Aproximativ 15% din gazele naturale consumate in Europa tranziteaza teritoriul ucrainean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.