Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat miercuri, dupa intalnirea cu delegatia FMI, BM si CE, ca PNL si PDL solicita suspendarea procesului de liberalizare a pretului la gaze, a listarii pe bursa a diveselor companii energetice si repartizarea transparenta a fondurilor publice in teritoriu.

"Le-am spus ca noi cerem suspendarea liberalizarii pretului la gaze in conditiile in care, pe de-o parte, nu exista o piata unica a gazelor in Europa, pe de alta parte exista doar doi furnizori in Romania de gaze - Petrom si Romgaz - si un singur importator – Rusia", a sustinut Blaga, potrivit MEDIAFAX.

Liderul PDL a precizat ca pretul de import al gazelor din Federatia Rusa este un "pret politic foarte mare, pretul merge foarte sus".

Blaga a afirmat ca le-a comunicat reprezentantilor institutiilor financiare internationale ca Guvernul nu are nicio strategie vizand dezvoltarea energetica.

"Nu stim astazi daca mergem mai departe sa dezvoltam cele doua reactoare de la Cernavoda, mergem pe energie nucleara, mergem pe energie produsa din resurse fosile, carbune si asa mai departe. De aceea, noi nu ne opunem sub nicio forma privatizarilor, dar credem ca ar trebui sa fie suspendate si listarile la bursa a diferitelor companii energetice, pentru ca este indusa in eroare lumea, pe termen mediu si lung. Nu vom sti care vor fi cele care vor avea evolutii previzibile serioase in functie de participarea lor sau nu la productia viitoare de energie electrica sau la distributie", a afirmat liderul PDL.

Pe de alta parte, Blaga a mentionat ca reducerea CAS cu 5% trebuie aplicata fara alte masuri compensatorii, astfel incat sa se ajunga la un joc de suma nula.

"Este grav ca Guvernul Romaniei nu a prezentat nimic, nici macar o modelare in fata FMI pentru a arata ce inseamna impactul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, dar pe de alta parte exista resursa in cresterea veniturilor la bugetul statului: sa reduca coruptia la incasarea TVA, sa reduca coruptia din tot sistemul de colectare a taxelor si impozitelor, sa creasca colectarile si vor avea de acolo masurile compensatorii", a mai afirmat liderul PDL.

Blaga le-a spus reprezentantilor institutiilor financiare internationale ca in Romania toata discutia se poarta in legatura cu tintele de deficit bugetar, si nu despre constructia bugetara in sine.

"Nu este vina troicii, ci a Guvernului ca nu fac fata la capitolul venituri si sunt obligati sa ia masuri pompieristice, care au dus la o lipsa totala de predictibilitate a politici fiscale. Lipsa de predictibilitate care alaturi de numarul foarte mare de taxe si impozite si de costul foarte scump al fortei de munca a dus ca practic sa pierdem locuri de munca", a mai declarat liderul PDL.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

De asemenea, Blaga le-a reclamat celor de la FMI ca Guvernul a redus cu 40% investitiile din fonduri publice fata de primele luni ale anului trecut, dar si ca repartizarea fondurilor de la Guvern se face "din pixul lui Liviu Dragnea" conform ultimelor acte normative promovate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.