Banca Mondiala a imbunatatit prognozele de crestere economica pentru Romania de la 2,5% cat estima in ianuarie pentru acest an la 2,8% si de la 2,7% la 3,2% pentru anul urmator, potrivit prognozei economice globale a institutiei financiare.

In 2016, PIB al Romaniei va creste cu 2,9%, se arata in raport.

"In Ungaria si Romania sunt semne clare ca cererea externa mai puternica conduce la imbunatatiri pe piata muncii si recuperare a cererii de consum. In general, la nivelul regiunii, inflatia redusa va permite bancilor centrale sa mentina politici monetare de sprijinire a recuperarii economiei si consumului", se arata in raport, scrie MEDIAFAX.

Fondul Monetar International si Guvernul mizeaza in acest an pe o crestere economica de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intentie transmisa creditorului de la Washington. FMI estimeaza, in cea mai recenta editie a Prognozei Economice Globale, publicata in luna aprilie, o crestere economica de 2,2% pentru Romania in acest an, urmata de o accelerare la plus 2,5% in anul urmator.

Comisia Europeana anticipeaza ca PIB al Romaniei va creste cu 2,5% in acest an si cu 2,6% in 2015, potrivit prognozei economice de primavara, publicata la inceputul lunii mai de executivul de la Bruxelles.

Pentru regiunea Europa si Asia Centrala, banca anticipeaza avans al PIB de 2,4% in acest an, urmat de o accelerare la 3,7% anul urmator si la 4% in 2016.

Cresterea consumului privat in Romania se va accelera de la 1,7% anul trecut la 2% in acest an si la 2,4% in 2015 si 2016. Consumul guvernamental va creste, de asemenea, mai puternic, cu 1,2% in 2014, 1,3% anul urmator si 1,4% in 2016, fata de 1% anul trecut, noteaza BM.

In regiune, institutia estimeaza crestere economica de 1,7% pentru Bulgaria in acest an, urmata de o accelerare la 2,4% anul urmator, in timp ce pentru Ungaria rata de crestere se va mentine aproape neschimbata, de la 2,4% anul acesta la 2,5% anul urmator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.