Business 3 Iunie 2014 17:22
O misiune a Fondului Monetar International este prezenta, incepand de luni, la Bucuresti pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importanta tema de pe agenda discutiilor cu autoritatiile vizand posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumatatea anului.

Deputatul PDL Andreea Paul a declarat, marti, ca delegatia FMI, BM si CE a solicitat sa i se prezinte masurile compensatorii, respectiv taierile de cheltuieli sau introducerea de noi taxe, care vor fi aplicate odata cu reducerea CAS, dar Executivul nu a pregatit nicio astfel de masura.

"In discutia cu FMI s-a spus cu subiect si predicat ca tinta pe care delegatia o urmareste este un deficit bugetar de 2,2% in acest an. Incasarile foarte slabe din primele patru luni ale acestui an reclama ori masuri compensatorii prin taxe noi, ori taieri suplimentare de cheltuieli bugetare. Guvernul nu este pregatit pentru a sustine cu masuri compensatorii sau cu taieri de cheltuieli promiunile pe care le-au facut in zona diminuarii CAS cu cinci puncte procentuale", a spus Andreea Paul, dupa intrevederea dintre delegatia FMI si parlamentarii din Comisiile de Buget-Finante, transmite MEDIAFAX.

Potrivit Andreei Paul, reprezentantii FMI, BM si CE nu au garantat implementarea masurilor promise de Guvern, inclusiv reducerea CAS, pentru ca cer explicit masuri compensatorii, care inseamna taieri noi de cheltuieli sau taxe noi.

"Guvernul nu s-a pregatit cu astfel de decizii, cel putin pana in prezent. Delegatia FMI, BM si CE a cerut cu subiect si predicat masuri compensatorii. PSD nu a inaintat solutii compensatorii. Guvernul e nepregatit pentru a-si onora promisiunile facute public", a spus Andreea Paul.

Ea a sustinut ca spatiul fiscal pe care "troica" l-a asigurat Guvernului Ponta pentru absorbtia banilor europeni nu a fost folosit si ca sumele intrate de la UE in primele patru luni in bugetul public au scazut cu 18%. Totodata, Andreea Paul a precizat ca in cadrul discutiilor nu s-a anuntat nicio alta masura legata de mentinerea TVA, avand in vedere ca TVA la paine a fost redusa temporar la 9%.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

"Nu avem concluziile legate de impactul acestei masuri si daca ea va fi continuata sau nu. Nu se stie", a spus Andreea Paul.

Ea a mai aratat ca incasarile au fost mult mai mici decat s-a prognozat si ca reforma ANAF a esuat. "Si-au asumat si reprezentantii FMI aceasta realitate. Evaziunea e in floare, iar incasarile sunt mult mai slabe", a mentionat Andreea Paul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.