Business 27 Mai 2014 13:41
Executia bugetara s-a incheiat dupa patru luni cu un deficit de aproape 2 miliarde de lei, reprezentand 0,28% din PIB, in urcare de la 0,14% din PIB la finele lunii martie si in scadere de la 1,19% din PIB in perioada similara din 2013.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 67,85 miliarde de lei in primele patru luni si reprezinta 10,2% din PIB. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 4,4% in termeni nominali, potrivit datelor prezentate de Ministerul Finantelor.

Cresteri fata de primele patru luni din 2013 au fost inregistrate la incasarile din accize (+1 miliard de lei), impozitul de profit (+647,8 milioane de lei), contributiile de asigurari sociale (+582,4 milioane de lei) si TVA (+428,6 milioane de lei). La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate, cu 5,6%, taxe pe utilizarea bunurilor - 4,1% si venituri nefiscale - 4,5%, transmite MEDIAFAX.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 69,73 miliarde lei, au scazut in termeni nominali cu 3,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, respectiv cu 1 punct procentual ca pondere in PIB. Cheltuielile de personal au scazut cu 4,4%, ca urmare a faptului ca in luna aprilie 2013 au fost acordate plati anticipate aferente lunii aprilie pentru unele categorii de salariati din sectorul public care ar fi trebuit platite in luna mai, dar ca urmare a sarbatorilor pascale au fost acordate in avans.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au urcat cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se la fondul national de asigurari sociale de sanatate datorita platii arieratelor catre furnizorii de medicamente. Cheltuielile cu dobanzile s-au redus cu 3,1%, ca urmare a scaderii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 5,9 miliarde lei, respectiv 0,9% din PIB.

Romania s-a angajat prin acordurile cu institutiile financiare internationale ca deficitul bugetar din acest an sa nu treaca de 2,2% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.