Business 14 Mai 2014 18:02
Guvernul a sters marti datorii de 1,1 miliarde de lei (248,6 milioane de euro) ale unor companii din industria de aparare detinute integral de stat, informeaza Ministerul Economiei.

"Prin ordonanta de urgenta adoptata de Guvern sunt anulate obligatiile fiscale in suma de 1.104.094 mii lei datorate de unii operatori economici din industria de aparare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Astfel, au fost anulate datoriile companiilor Tohan Zarnest, Carfil, Metrom, Uzina Mecanica Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Plopeni, Uzina Mecanica Sadu, Uzina Mecanica Mija, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal-Resita, Uzina Mecanica Bucuresti, Electromecanica Ploiesti, Uzina de Produse Speciale Dragomiresti, Pirochim Victoria si ale Fabricii de Pulberi Fagaras.

La inceputul sedintei de marti a Guvernului, premierul Victor Ponta a declarat ca datoriile istorice ale industriei de aparare vor fi sterse de Guvern, prin proceduri acceptate de catre Uniunea Europeana, pentru a salva locuri de munca si a relansa un sector esential pentru economia romaneasca.

Prevederile actului normativ se aplica numai companiilor cu capital integral de stat din industria de aparare care sunt de interes strategic pentru statul roman si au o pondere semnificativa in productia de armament munitie, blindate, furnizori de baza pentru Fortele Sistemului National de Aparare. Concomitent cu aceasta masura sunt necesare alte actiuni de reorganizare si restructurare pentru operatorii economici din industria de aparare, care sa conduca la viabilizarea acestora, se precizeaza in comunicat.

"Pentru adoptarea acestei ordonante de urgenta s-a avut in vedere faptul ca operatorii economici din industria de aparare care sunt de interes strategic pentru statul roman inregistreaza arierate bugetare si, in prezent, nu exista surse de finantare pentru stingerea acestor obligatii. De asemenea, urgenta unor astfel de masuri este data si de actualul context regional geopolitic, care impune intarirea capacitatii de aparare a Romaniei prin actiuni imediate de redresare economico-financiara a acestor operatori economici", a declarat in comunicat Ministrul Economiei, Constantin Nita.

Citeste si:
Cum gestionezi datoriile afacerii tale într-un mod inteligent
Cum gestionezi datoriile...

Stergerea datoriilor nu se aplica companiilor cu capital majoritar de stat si nici firmelor din industria de aparare care produc sau comercializeaza produse care nu sunt destinate unor scopuri militare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.