Business 12 Mai 2014 13:08
Romania va investi, in urmatorii doi ani, aproape 120 milioane de euro, din fonduri europene, pentru indeplinirea obligatiilor de reabilitare a siturilor contaminate, asumate prin Legea privind privatizarea Petrom, se arata intr-un proiect de HG lansat in dezbatere pe site-ul Ministerului Mediului.

Proiectul de act normativ a fost pregatit pentru a sprijini solicitarea de rambursare din fonduri europene, facuta de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice prin Programul Operational Sectorial Mediu, a cheltuielilor acceptate spre despagubire si platite de statul roman pentru despagubiri de mediu in cadrul contractului de privatizare Petrom, potrivit notei de fundamentare, scrie MEDIAFAX.

Proiectul de hotarare pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Reabilitarea siturilor contaminate istoric de industria petroliera in Romania - Faza 1 (Facilitati)" prevede alocarea a 527.035.948 lei (119.238.902 euro) pentru realizarea investitiei in 2014 - 2015.

Investitia presupune remedierea celor doua batale de slam fosfoamoniacal Doljchim, remedierea celor patru batale interne si externe Petrobrazi, remedierea celor doua halde de deseuri triazinice si acrilonitril din cadrul Arpechim, remedierea lacurilor Dambovnic si Suseni - Arpechim, remedierea celor 25 de batale de reziduuri petroliere din activitatea de explorare si productie si remedierea depozitelor de produse petroliere Vaslui si Faurei, potrivit proiectului de HG.

Acesta este primul proiect din cadrul unui program extins de investitii derulate de OMV Petrom pentru remedierea siturilor contaminate istoric de industria petroliera din Romania, dar si prima aplicatie formulata si transmisa de MMSC prin AM POS Mediu la Comisia Europeana pentru rambursarea cheltuielilor acceptate si platite de statul roman in aceasta speta, se arata in continuare in nota de fundamentare.

In anul 2012, au fost avansate o serie de discutii in cadrul MMSC pentru obtinerea acordului Comisiei Europene privind rambursarea, din fonduri nerambursabile aferente POS Mediu, a cheltuielilor efectuate pentru investitiile de decontaminare istorica.

Prin scrisoarea Comisiei Europene inregistrata la MMSC in 9 aprilie 2013, s-a pronuntat admisibilitatea de principiu a solicitarii de asistenta pentru proiectul major "Reabilitarea siturilor contaminate istoric cu produse petroliere, faza I" si finantarea din fonduri nerambursabile aferente POS Mediu.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Printr-o decizie pronuntata in data de 16 aprilie 2014, Comisia Europeana aproba contributia financiara pentru proiect, pentru recuperarea costurilor suportate de statul roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.