Business 12 Mai 2014 11:46
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, incurajeaza populatia si firmele sa acceseze imprumuturi de la banci pentru consum si investitii, intrucat economia romaneasca si-a revenit dupa criza, estimand ca aceasta va inregistra un avans in acest an peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

"In 2014 cresterea economica va fi mult peste asteptarile pe care s-a construit bugetul. Revenirea consumului pe primele luni va duce la o crestere economica mai mare si tocmai pentru ca economia isi revine vreau sa transmit mesajul ca oamenii trebuie sa aibe incredere sa consume, firmele sa aiba incredere sa se imprumute ca sa investeasca, bancile sa aiba incredere sa finanteze pentru investitii si consum", a declarat luni Voinea, potrivit MEDIAFAX.

El a estimat ca economia a avut un avans in primul trimestru intre 3% si 4%.

"Cresterea economica de pe primele trei luni si evolutiile din lunile urmatoare ne indreptatesc sa credem ca vom avea o crestere economica mai mare la finele anului, de peste 3,5%", a spus Voinea.

El a aratat ca este nevoie de un efort comun al populatiei, firmelor si bancilor pentru a consolida cresterea economica, precizand ca statul nu va repeta greselile de politici din 2008-2009, nici de ajustari brutale ca in 2010.

"Statul este primul care are incredere, avem investitii publice programate sa creasca cu un miliard euro fata de 2013. Mesajul meu este: mergeti, luati imprumuturi, investiti, consumati, Romania si-a revenit!", a indemnat ministrul populatia si firmele.

Voinea a reamintit ca IMM-urile au la dispozitie surse proprii de finantare, care pot proveni din neimpozitarea profitului reinvestit, de la 1 iulie, dar si surse bancare, facand referire la schema de imprumuturi bancare cu 50% garantii de la stat, pentru care exista un total disponibil de patru miliarde lei, suma impartita intre stat si banci.

"Finantarea va deveni mai facila pentru ca statul se imprumuta mult mai ieftin de la luna la luna, ceea ce inseamna ca lasa mai multi bani in piata pentru firme, iar dobanzile continua sa scada. Schema de garantii pentru IMM-uri, cu 50% garantii de la stat, are potentialul sa fie un motor de crestere economica in 2014 si in anii urmatori", a mai spus Voinea.

Citeste si:
Cum să iei cele mai bune decizii atunci când investești pe piețele...
Cum să iei cele mai bune...

Totodata, ministrul de resort a mentionat schema de ajutor de stat pentru crearea a minim 20 de locuri de munca, in cadrul careia statul plateste jumatate din costul fortei de munca pe o perioada de doi ani, iar schema are o durata de sapte ani, cu intrare in vigoare de la 1 iulie.

"Am convingerea ca aceasta schema, care are deja si norme publicate si se pot face planuri de afaceri pe baza ei, va reprezenta un motor important de creare de locuri de munca in acest an si in urmatorii ani", a afirmat Voinea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.