Business 6 Mai 2014 18:20
Preturile de consum din Rusia au urcat in aprilie cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai rapid ritm din ultimele 11 luni, de la 6,9% in martie, avansul fiind peste tinta bancii centrale pentru a 20-a luna consecutiv din cauza deprecierii rublei, transmite Bloomberg.

Datele publicate marti de Serviciul Federal de Statistica au confirmat estimarile analistilor. In aprilie preturile au avansat cu 0,9% fata de luna martie.

Deprecierea rublei mareste costul vietii, scumpind importurile, iar banca centrala a fost nevoita sa majoreze dobanda de politica monetara cu 2 puncte procentuale, din luna martie, pe fondul amplificarii tensiunilor din Ucraina. In acest an, rubla s-a depreciat cu 7,4% si a avut a treia cea mai proasta evolutie in randul a 24 de monede ale unor state in dezvoltare monitorizate de Bloomberg, dupa monedele Argentinei si Chile.

"Efectul deprecierii rublei nu este inca reflectat in totalitate de preturi. De teama deprecierii in continuare a monedei, cumparatorii au epuizat stocurile de produse nealimentare, in ultimele luni", a declarat Anna Bogdiukevici, analist la divizia UniCredit din Moscova. Ea anticipeaza noi majorari de preturi in perioada urmatoare, scrie MEDIAFAX.

Rubla este marti in urcare cu 0,6%, la 35,5215 unitati pentru un dolar, la Moscova, investitorii anticipand reducerea detinerilor de valuta de catre companii, in asteptarea unor sanctiuni mai dure impotriva Rusiei din cauza violentelor din Ucraina.

In luna aprilie, presedintele Vladimir Putin si-a exprimat speranta ca banca centrala va reusi sa mentina inflatia la nivelul de 6%-6,5%.

Cresterea preturilor a devenit cea mai mare problema a rusilor, inaintea locuintelor si a utilitatilor, potrivit unui sondaj din luna aprilie efectuat de un institut de stat pentru sondarea opiniei publice. La sfarsitul lunii martie, presedintele bancii centrale, Elvira Nabiullina, anticipa ca inflatia din acest an ar putea fi de 5%-6%, fata de tinta institutiei de 5%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.