Business 6 Mai 2014 16:49
Banca Nationala a Romaniei a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 3,5% la 3,3%, si a crescut cu 0,1 puncte procentuale estimarea pentru 2015, de la 3,2% la 3,3%, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"In sedinta de astazi (marti - n.r.), CA al BNR a analizat si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei. Documentul reconfirma perspectiva plasarii pe termen mediu a ratei anuale a inflatiei in interiorul intervalului de variatie, de +/–1 punct procentual asociat tintei stationare multianuale de 2,5%, incepand din a doua parte a anului 2014. Astfel, potrivit noii proiectii, rata anuala a inflatiei se va situa la nivelul de 3,3% la finele anilor 2014 si 2015, concomitent cu o evolutie a ratei medii anuale a inflatiei in apropierea tintei stationare multianuale", se arata in comunicatul detaliat al BNR transmis dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, scrie MEDIAFAX.

Rata anuala a inflatiei a scazut in martie la 1,04%, de la 1,55% in decembrie 2013. Totodata, rata medie anuala a inflatiei a coborat la 2,8% in martie, de la 3,2% in luna precedenta, iar rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana) a fost de 2,3%, comparativ cu 2,6% in februarie.

"Continuarea procesului de dezinflatie in concordanta cu traiectoria prognozata a validat ajustarile operate anterior in conduita politicii monetare, in conditiile unei monitorizari atente a evolutiilor interne si internationale. Aceasta conduita a vizat ancorarea eficace a anticipatiilor inflationiste, fiind adecvata mentinerii pe termen mediu a stabilitatii preturilor corespunzator tintei stationare de 2,5%, concomitent cu sprijinirea revigorarii procesului de creditare", se spune in comunicat.

Imbunatatirea activitatii economice din Romania continua sa fie impulsionata de dinamica pozitiva a exporturilor si de evolutia favorabila a sectorului industrial, dar si de consolidarea treptata a consumului.

Similar evaluarilor precedente, riscurile asociate acestei perspective provin cu preponderenta din mediul extern, respectiv variabilitatea pe termen scurt si mediu a apetitului pentru risc al investitorilor fata de ansamblul economiilor emergente pe fondul evolutiilor geopolitice si regionale recente, continuarea procesului de dezintermediere transfrontaliera din sistemul bancar si efectele ajustarii conduitei politicilor monetare ale principalelor banci centrale, se mentioneaza in comunicatul BNR.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

In plan intern, riscurile si incertitudinile vizeaza persistenta rigiditatilor structurale ale economiei romanesti, ceea ce "reclama" un ritm sustinut al reformelor convenite in cadrul acordurilor de finantare cu institutiile internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.