Business 5 Mai 2014 16:10
Comisia Europeana a redus luni prognoza de crestere a PIB in zona euro, in timp ce pentru UE a operat o modificare pozitiva usoara, si a avertizat ca inflatia lenta din uniunea monetara va ramane o amenintare pentru economie in urmatorii doi ani.

CE a urcat prognoza pentru avansul Produsului Intern Brut al UE la 1,6%, de la 1,5% cat anticipa in februarie, in timp ce pentru anul urmator a mentinut estimarea la 2%.

Zona euro va inregistra in acest an un avans economic de 1,2%, estimare neschimbata fata de cea din luna februarie, potrivit Comisiei, care a redus, insa, cresterea economica preconizata pentru anul urmator de la 1,8% la 1,7%, transmite Bloomberg. Inflatia din zona euro se va situa la 0,8% in acest an si la 1,2% anul urmator, ambele rate sub pragul de aproape 2% tintit de Banca Centrala Europeana, scrie MEDIAFAX.

"Pe ansamblu, perspectiva s-a imbunatatit, dar ramane conditionata de continuarea actiunilor credibile pe mai multe fronturi la nivel national si UE. Ajustarile de competitivitate si reducerea datoriilor necesare in tarile vulnerabile sunt mai greu de realizat cu o inflatie foarte redusa la nivelul UE, mai ales daca se va mentine pe o perioada prea lunga", a declarat Marco Buti, seful departamentului de economie al Comisiei, potrivit unui comunicat care a insotit prognoza economica de primavara a CE.

La mai putin de un an dupa ce a iesit din cea mai lunga recesiune de la infiintare, zona euro ramane vulnerabila, intrucat finantele publice fragile, tensiunile de pe pietele emergente si inflatia lenta limiteaza recuperarea economica. Chiar daca increderea a revenit pe pietele de obligatiuni, economia produce mai putin si asigura mai putine locuri de munca fata de perioada anterioara crizei din 2008, noteaza Bloomberg.

BCE analizeaza masuri fara precedent de evitare a riscului de deflatie, inclusiv introducerea de rate negative ale dobanzilor si masuri de relaxare cantitativa, si ar putea anunta noi decizii chiar in aceasta saptamana.

Revenirea economica din Europa ascunde, insa, o recuperare diferentiata, cu rate de crestere de cel putin 3% in tarile mici din Europa de Est care s-au alaturat in ultimii ani zonei euro, precum Estonia, Letonia si Slovacia, in timp ce statele mari, precum Franta si Italia, stagneaza. Doar Cipru si Croatia vor inregistra contractie economica in acest an, de 4,8% si 0,6%, in timp ce anul urmator toate tarile UE se vor afla pe crestere economica.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

In randul celor mai mari economii din UE, Marea Britanie va consemna un avans de 2,7% in acest an si de 2,5% anul urmator. PIB al Germaniei, cea mai mare econmie europeana, va avansa cu 1,8% in 2014, urmand ca anul urmator ritmul sa se accelereze la 2%. Economia Frantei va creste mai lent, cu 1% in acest an si 1,5% anul urmator, in timp ce Spania va inregistra un avans al PIB de 1,1%, urmat de o rata de 2,1% anul urmator.

Italia va consemna cea mai slaba evolutie in randul economiilor mari din UE, cu o crestere de 0,6% pentru anul in curs si de 1,2% anul urmator.

In Europa Centrala si de Est, PIB al Bulgariei va creste cu 1,7% in 2014 si cu 2% in 2015, in timp ce pentru Ungaria, Comisia estimeaza rate de 2,3% in acest an si de 2,1% anul urmator. Economia Poloniei va inregistra crestere puternica in acest an, de 3,2%, care se va accelera la 3,4% anul urmator, in timp ce in Cehia PIB va urca cu 2% in 2014 si cu 2,4% in 2015.

Citeste si:
România nu poate trece la euro. Ce condiții nu îndeplinim
România nu poate trece la...

Pentru Romania, CE a imbunatatit usor prognoza privind cresterea economica pentru acest an si pentru anul viitor, anticipand ca economia va incetini dupa un an agricol bun in 2013, dar va mentine o rata solida de crestere datorita unei reveniri a cererii interne si a investitiilor. Astfel, CE anticipeaza ca PIB al Romaniei va creste cu 2,5% in acest an si cu 2,6% in 2015, dupa o expansiune de 3,5% anul trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.