Liberalii cer modificarea tratatului UE pentru a elimina convergenta fiscala la care Romania s-a angajat prin Traian Basescu si care ar putea afecta cota unica, iar seful statului afirma ca nu este nevoie de modificare, ci de masuri precum sanctionarea celor care ies din criteriile de la Maastricht.

"In politica economica si fiscala suntem impotriva oricarei coordonari sau convergente de natura fiscala, asta pentru ca o coordonare sau convergenta fiscala la nivel european ar inseamna pentru Romania eliminarea cotei unice, ar insemna pentru Romania cresterea taxelor, asa cum este in state europene care doresc sa-si impuna modelul lor social (...) In mandatul urmator vom face tot ce ne sta in putinta sa nu se ajunga la o astfel de politica europeana comuna", a declarat Valean, vineri, cu ocazia prezentarii programului manifest al PNL pentru europarlamentare, citat de MEDIAFAX.

Ea a precizat ca in acest sens unul dintre lucrurile pe care liberalii vor sa le schimbe dintre "cele semnate de Romania, ca primarul, la Bruxelles" este un paragraf din Tratatul Uniunii Monetare si Economice, care prevede in primul rand pentru statele din zona euro, dar Traian Basescu a angajat si Romania, prevede convergenta fiscala si cooperare fiscala.

Valean a fost intrebata daca europarlamentarii PNL nu stiau despre modificarile legate de convergenta la momentul semnarii tratatului UE si impactul asupra Romaniei. Europarlamentarul PNL a precizat ca in PE forma tratatului viza doar spatiul zonei euro, insa in Consiliul European presedintele Traian Basescu a angajat si Romania in randul statelor care se obliga la convergenta fiscala.

De asemenea, presedintele PNL Crin Antonescu a fost intrebat daca in situatia castigarii alegerilor prezidentiale va milita in calitate de sef al statului se angajeaza la modificarea tratatului in privinta Romaniei. "Ceea ce a spus aici Adina Valean este pozitia PNL, si daca vom ajunge si cand vom la campania prezidentiala sa discutam si despre aceste capitole, evident ca asum aceasta pozitie (...) Faptul ca domnul Basescu, non-euro, a sarit sa adere, sa fie semnatar la acest tratat care pleca de la pachetul de nucleul dur al statelor euro si era in logica statelor euro in acel moment, are niste explicatii, dar omite un lucru esential. E contradictoriu chiar si pentru domnul Basescu, care intotdeauna, ca presedinte a sustinut cota unica scazuta, taxare scazuta, relaxare fiscala, o politica fiscala sa spunem de dreapta, si intra in contradictoriu cu chestiunea asta", a precizat Antonescu.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Ulterior, la Cotroceni, presedintele Traian Basescu a fost intrebat despre afirmatiile liberalilor. "Criteriile de convergenta sunt cinci, li se mai spune si criteriile de la Maastricht. Nu vad ce sa schimbam aici. Cred ca mult mai important ar fi ca, alaturi de cele cinci criterii care iti permit intrarea in zona euro - ai ajuns la convergenta care sa iti permita intrarea in zona euro - s-ar trata extrem de serios si Tratatul Fiscal, pentru ca Tratatul Fiscal a fost generat de insufienta criteriilor de la Maastricht, deci a criteriilor de convergenta pentru aderare la euro, de a garanta ca acea economie devine si competitiva", a spus Basescu.

El a adaugat: "Si un element care ar trebui tratat la pachet ar fi si respectarea Tratatului Fiscal, care vine la deficit structural maxim de 1% din Produsul Intern Brut, ceea ce inseamna o chemare catre bugete excedentare, pentru ca statele sa nu se mai imprumute pentru a asigura, sa zicem, bunastarea cetatenilor lor si sa genereze din resursa proprie acesti bani, ca de asta Uniunea a intrat in criza creditelor, pentru ca demagogi din fruntea multor state, prin randuiala lor la guvernare, au oferit pensii, salarii, ajutoare sociale mult mai mari decat genera in resursa economia. Si atunci au imprumutat bani, si asta pentru ca nu a existat si un acord sau tratat fiscal care limita deficitul structural".

Citeste si:
Ponta, atac la adresa Guvernului: Omorâţi economia și pe românii...
Ponta, atac la adresa...

Presedintele a mentionat ca s-a adaugat Tratatul Fiscal. "Poate nici acesta nu se va dovedi suficient, pentru ca vad destule tari, unele cu pretentii, care in ultimii doi ani tot cer amanarea indeplinirii criteriului de deficit maxim 3% pe ESA. Dar cred ca discutia este complicata pentru... Deci, nu cred ca este nevoie de o modificare, ci este nevoie de masuri suplimentare. Una s-a luat - Tratatul Fiscal - si, probabil, daca nu merge nici cu asta, vor mai trebui gasite ingradiri, sanctiuni pentru cei care ies din criteriile de la Maastricht, in mod deosebit pe deficit", a mai spus Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.