Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat, joi, ca este foarte probabil ca Federatia Rusa sa impuna un embargo comercial inclusiv Republicii Moldova, el aratand ca Europa trebuie sa gaseasca solutii si sa reactioneze ferm, solidar, concret in principal in zona economica, energetica, comerciala.

Intrebat ce poate face Romania pentru a sustine integritatea teritoriala a Republicii Moldova, Geoana a raspuns: "Ceea ce trebuie sa faca Romania e atat in plan bilateral cu Republica Moldova, cat si in plan european si transatlantic".

"Salut faptul ca SUA au descoperit relevanta strategica a Republicii Moldova si ca aceasta declaratie de interes strategic a fost consfintita cu ocazia prezentei premierului Leanca in Biroul Oval si in intalniri cu liderii americani", a adaugat Geoana, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca, pe de alta parte, va exista si o presiune economica si comerciala, legata si de partea de energie, pe care Rusia o va exercita inclusiv asupra Moldovei. "Suntem extrem de interesati ca intreaga Europa sa gaseasca un raspuns si la aceste probleme, solutii alternative de alimentare cu energie si gaz natural prentru Moldova, solutii de deschidere de piata europena pentru ptodusele moldovenesti si ucrainiene, in conditiile unui foarte probabil embargo comercial pe care Rusia il va exercita asupra acestor tari cand vor fi semnante acorduri de asociere si de liber schimb la UE", a spus Geoana.

Senatorul PSD a precizat ca Guvernul roman, premierul Victor Ponta si el personal incearca sa incurajeze Occidentul sa organizeze o conferinta a donatorilor internationali pentru Moldova pentru a veni cu un pachet financiar consistent care sa poata sa tina economia moldoveneasca pe o cale buna si sa compenseze efectul acestei presiuni economice si comerciale pe care Rusia o va exercita asupra Moldovei.

Geoana a mai spus ca Romania are capacitatea de a ajuta Republica Moldova in acest sens. "Tot ce este legat de cooperare transfrontaliera cu Ucraina si Moldova trebuie sa facem cu prioritate, iar reactia Occidentului trebuie sa fie mai ferma, mai solidara si mai concreta in principal in zona economica, energetica, comerciala", a spus Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.