Preturile de consum ale populatiei au stagnat in luna martie, cu un plus de numai 0,03%, pe fondul unor ieftiniri ale preturilor alimentare, in principal la cartofi, oua, lapte, zahar, iar inflatia anualizata s-a mentinut usor peste 1%, in timp ce inflatia medie IPC a scazut de la 3,2% la 2,8%.

Indicele preturilor de consum in luna martie 2014 fata de februarie 2014 este 100,03%, iar fata de martie 2013 este 101,04%.

Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (aprilie 2013 – martie 2014) fata de precedentele 12 luni (aprilie 2012 – martie 2013), determinata pe baza IPC este 2,8%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum este 2,3%, in scadere de la 2,6% in februarie, scrie MEDIAFAX.

Dintre preturile alimentare, cea mai ampla ieftinire s-a consemnat la oua, cu aproape 7%, urmata de cartofi, cu scaderi de 2,3%, si ulei, cu 0,8%. Pe de alta parte, tot din categoria marfurilor alimentare a provenit si cea mai mare scumpire din martie, de 3,41% la fasole si alte leguminoase, care au insa o pondere mult mai scazuta in cosul de consum comparativ cu ouale sau cartofi.

In martie, preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%, iar tarifele la servicii cu 0,13%.

In prima luna a anului inflatia s-a plasat la 0,9%, comparativ cu decembrie. Prognoza Bancii Nationale a Romaniei privind inflatia din acest an este de 3,5%. Rata inflatiei a fost anul trecut de 1,55%, minim istoric.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.