Ministrii de Externe ai statelor membre UE au avertizat sambata Rusia cu privire la riscul unei prabusiri economice a Ucrainei, din cauza cresterii - asimilate unei sanctiuni - cu 80% a pretului la achizitia de gaze naturale rusesti.

"Rusia are tot interesul ca Ucraina sa nu se prabuseasca pe plan economic si politic", a declarat seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier intr-o reuniune informala cu omologii sai din cadrul UE, la Atena, scrie MEDIAFAX.

"Rusia joaca un rol important deoarece stabilizarea economica a Ucrainei depinde in parte de preturile energiei furnizate" de catre Moscova, a subliniat Steinmeieir. "De aceea este necesar sa dialogam cu Rusia, chiar daca avem divergente", a adaugat ministrul german, ale carui ingrijorari erau impartasite de mai multi dintre omologii sai reuniti in capitala greaca.

Rusia a crescut saptamana aceasta pretul pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale livrate fostei republici sovietice de la 268 la 485 de dolari, unul dintre cele mai mari preturi din Europa. Premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk a denuntat o decizie "politica", "vizand sa submineze fundamentele economice si sociale ale tarii".

Citeste si: Rusia cere Ucrainei 11,4 mld. dolari pentru reducerile la gaze


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.