Producatorul elvetian de ciment Holcim a anuntat vineri, printr-un comunicat, ca se afla in negocieri avansate cu grupul francez Lafarge in vederea unei posibile fuziuni.

"Holcim si Lafarge considera ca, avand in vedere complementaritatea ridicata a portofoliilor si apropierea culturala a celor doua companii, este justificata analizarea unei posibile fuziuni care ar aduce avantaje semnificative clientilor, angajatilor si actionarilor", se arata in comunicat, scrie MEDIAFAX.

Discutiile au loc tinand cont de principiul fuziunii intre parteneri egali, pe baza soliditatii si identitatilor celor doua companii. Holcim precizeaza ca nu s-a ajuns inca la un acord si nu pot fi date asigurari ca discutiile vor duce la un acord definitiv, compania urmand sa informeze despre orice evolutie materiala a negocierilor.

Discutiile sunt inca intr-o faza preliminara si ar putea conduce la o fuziune de pe pozitii de egalitate a celor doua mari companii din Elvetia si Franta, dar ar putea si esua, mai ales din cauza preocuparilor privind eventuale obiectii ale autoritatilor antitrust. O fuziune ar permite Holcim si Lafarge, primii doi mari producatori de ciment din lume, sa-si scada costurile prin combinarea operatiunilor de productie si reducerea capacitatii excedentare.

Actiunile Lafarge au crescut cu pana la 9,7% la bursa din Paris, iar cele ale Holcim cu pana la 5,9% la Zurich.

Multe dintre fabricile de ciment functioneaza la capacitate redusa, dupa ce recesiunea globala a afectat cererea pentru materiale de constructii. Ambele companii au facut achizitii costisitoare inaintea crizei financiare, in urma carora au acumulat datorii semnificative. Holcim are in prezent 71.000 de angajati in 70 de tari, iar Lafarge 65.000 de angajati in 64 de tari.

Holcim Romania detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 950 de angajati. Lafarge are operatiuni in Romania pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, dar si al betoanelor si agregatelor.

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

Alaturi de Lafarge si Holcim, un alt jucator important pe piata cimentului din Romania este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.