Grupul ceh CEZ este dispus sa vanda integral parcul eolian detinut in Romania, la Fantanele si Cogealac, daca va primi o oferta buna pentru acesta, dar intentioneaza sa ramana pe piata din Bulgaria, a declarat directorul diviziei internationale, Tomas Pleskac.

"Daca va fi o oferta buna", CEZ va fi dispus sa vanda integral operatiunile de generare a energiei eoliene din Romania, dar primeste si oferte pentru participatii minoritare, a spus Pleskac, potrivit MEDIAFAX.

Mai multi investitori internationali si-au exprimat interesul pentru parcul Fantanele-Cogealac, a aratat Pleskac, fara sa dezvaluie valoarea unei astfel de vanzari. Oficialul CEZ a spus ca in pofida dificultatilor de colectare a sumelor din subventiile pentru energie regenerabila, incasarile din partea unor clienti importanti, precum caile ferate sau posta, se imbunatatesc.

"Parcul eolian din Romania continua sa produca energie si va oferi unui potential investitor un castig foarte sigur", considera Pleskac. In aceste conditii, a adaugat Pleskac, grupul CEZ nu este presat sa vanda operatiunile din Romania si nu a fixat un termen pentru un acord in acest sens, discutiile fiind in faze preliminare.

Directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea, a declarat marti ca CEZ analizeaza vanzarea unei participatii minoritare la parcul eolian din Romania, cel mai mare din Sud-Estul Europei.

"Este prematur de spus cand va fi luata o decizie. In prezent, posibilitatea este analizata la nivel central, se investigheaza daca este interes", a spus Borotea, citat de Reuters.

Intentia grupului CEZ de a renunta la un pachet minoritar din proiectele sale eoliene a fost publicata intr-o prezentare pentru investitori realizata luna trecuta.

Proiectele eoliene, care impreuna au o capacitate de 600 MW, sunt controlate prin intermediul a doua companii, Tomis Team, prin care este administrat parcul Fantanele de 347,5 MW, si Ovidiu Development, care administreaza parcul Cogealac de 252,2 MW. Ambele companii sunt controlate in proportie de 100% de CEZ.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

CEZ este cel mai puternic investitor in domeniul energiei regenerabile din Romania. Proiectul Fantanele-Cogealac este compus din 240 de turbine eoliene, iar anul trecut, in primul an complet de functionare, a generat 1,25 TWh de energie, acoperind 2,5% din consumul intern al Romaniei. Veniturile obtinute de grupul ceh CEZ in Romania au crescut anul trecut cu 6%, de la 10,47 miliarde de coroane cehesti in 2012 la 11,1 miliarde de coroane (427,3 milioane de euro), in timp ce profitul operational a scazut cu 20%. Profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) a scazut de la 5,1 miliarde de coroane in 2012 la 4,1 miliarde de coroane (158 milioane de euro) anul trecut.

Grupul CEZ intentioneaza pe de alta parte sa pastreze operatiunile din Bulgaria, in pofida dificultatilor cu care se confrunta. CEZ risca sa piarda licenta de operare in Bulgaria, iar compania sa de distributie opereaza in pierdere usoara si are probleme cu fluxul de capital, din cauza ca operatorul de stat NEK nu ramburseaza CEZ si altor distribuitori sumele datorate pentru subventiile energiei regenerabile.

Citeste si:
S-au pus în vânzare biletele la Romanian Agri Trade Summit, primul...
S-au pus în vânzare biletele...

CEZ a anuntat luna trecuta ca NEK datoreaza diviziilor companiei 35,4 milioane de leva (24,9 milioane de dolari), suma care include si dobanzile. Din acest motiv, CEZ a avut probleme cu plata salariilor angajatiilor si a datoriilor. Grupul ceh doreste negocierea unui acord in Bulgaria si nu este interesat sa recurga la arbitraj international, a spus Pleskac. Operatiunile internationale ale CEZ au o contributie de numai 15% la veniturile operationale ale grupului, cea mai mare parte a acestora fiind obtinute pe piata din Cehia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.