Ucraina a convenit cu FMI un acord de imprumut in valoare de 14-18 miliarde de dolari, a anuntat, joi, institutia internationala, programul de ajutor financiar urmand sa deblocheze si alte finantari pentru autoritatile de la Kiev, pana la un total de 27 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani.

Acordul trebuie sa ajute Ucraina sa acopere plati in contul datoriei programate in acest an, in contextul dificultatilor economice si financiare agravate de protestele prelungite din ultimele luni, care au dus la inlaturarea presedintelui prorus Viktor Ianukovici si la anexarea regiunii ucrainene Crimeea de catre Rusia, scrie Reuters.

Misiunea a ajuns la un acord cu autoritatile de la Kiev asupra unui set de reforme economice care sa fie sustinut printr-un program de imprumut stand-by pe doi ani, a anuntat FMI, potrivit MEDIAFAX.

"Sprijinul financiar din partea comunitatii internationale pe care acest acord il deblocheaza se situeaza la 27 de miliarde de dolari pe parcursul a doi ani. Din aceasta suma, asistenta din partea FMI se va situa la 14-18 miliarde de dolari, suma exacta urmand sa fie stabilita dupa ce va fi luat in considerare in totalitate sprijinul bilateral si multilateral", se arata intr-un comunicat al Fondului.

Acordul are nevoie de aprobarea managementului FMI si a Consiliului Executiv al institutiei, care il va analiza in aprilie.

"Ucraina a ajuns la o oarecare stabilitate, dupa turbulentele economice si politice intense din ultimele luni, dar se confrunta cu provocari dificile", noteaza FMI.

Seful misiunii FMI in Ucraina, Nikolai Gueorguiev, a refuzat, in timpul conferintei de presa pentru anuntarea acordului, sa declare la cat se va ridica transa initiala a programului de imprumuturi. Autoritatile de la Kiev au declarat anterior ca au nevoie disperata de bani pentru acoperirea cheltuielilor si pentru a evita o eventuala intrare a tarii in incetare de plati.

Ministerul Finantelor a estimat ca economia s-ar putea contracta cu 3% in acest an, din cauza tulburarilor politice si administrarii proaste din trecut. Imprumuturile de la FMI vor sustine economia Ucrainei si vor face posibila acordarea altor finantari in valoare de mai multe miliarde de dolari de la SUA, UE, Japonia si alte tari, scrie Reuters.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Autoritatile ucrainene au anuntat miercuri cresterea pretului la gaze naturale cu 50% incepand de la 1 mai, aceasta fiind una dintre conditiile pentru ajutor de la FMI refuzate de fostul presedinte Viktor Ianukovici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.